Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

Meerjarig onderzoek naar buitenloopgedrag kip

Verschillende Europese instellingen werken samen aan een onderzoek naar het uitloopgedrag van kippen. De kippen worden hierbij individueel gevolgd met sensoren.

Het doel van dit project, genaamd Freebirds, is om beter inzicht te krijgen in de samenhang tussen het welzijn en de productie van buitenlopende kippen, en hoe zij de uitloop gebruiken. Dat meldt het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO, dat voor het project (dat loopt tot en met 2021) samenwerkt met de Universiteit Utrecht en verschillende andere Europese onderzoeksinstellingen.

Aanpassingen in het ontwerp

Uiteindelijk is het doel om de hieruit ontstane kennis over variatie in uitloopgebruik te vertalen naar aanpassingen in het ontwerp van de uitloop, meldt het ILVO. Het instituut benoemt zowel voor- als nadelen aan buitenuitloop: enerzijds minder verwondend pikgedrag en minder last van parasieten, maar aan de andere kant meer kans op contact met zieke vogels, last van predatoren en een risico om in aanraking te komen met bodemcontaminaten. In het onderzoek wordt geprobeerd meer inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen deze factoren, in combinatie met het gebruik van (verschillende types) uitloop.

Beheer
WP Admin