Meerderheid Kamer wil emissiedaling en natuurherstel borgen
Het kabinet moet op basis van absolute reductiedoelen helderheid geven welke stikstofemissiereductie nodig is voor het landelijke stikstofdoel. Zo moeten emissiedaling en natuurherstel geborgd worden.
Hiertoe diende de VVD donderdag tijdens het stikstofdebat in de Tweede Kamer een motie in die door een ruime Kamermeerderheid medeondertekend was. In de motie werd ook gevraagd hoe maatregelen aan de emissiedaling bijdragen. Daarnaast willen de indieners de emissiereductie laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Rekenkundige ondergrens
Oppositiepartij CDA diende samen met VVD, D66 en ChristenUnie een motie in over de rekenkundige stikstofondergrens. Deze ondergrens wil landbouwminister Femke Wiersma met wetenschappelijke onderbouwing van 0,005 naar 1 mol per hectare per jaar verhogen. De indieners van de motie zijn vooral kritisch op het juridische traject. Zo kan een nieuwe hogere ondergrens bij een positief advies van Raad van State direct ingaan, terwijl het dan nog een jaar wachten is op een oordeel van de bestuursrechter. De indieners van de motie vrezen bij een ‘nee’ van de bestuursrechter voor een nieuwe groep PAS-melders. Zij willen de ondergrens daarom pas inzetten als deze juridisch houdbaar blijkt bij deze laatste rechter.
GroenLinks-PvdA en VVD dienden een andere motie in over de voorgenomen 1 mol-ondergrens. In het belang van juridische houdbaarheid willen zij dat zo’n ondergrens samengaat met ‘een plan waarin emissiereductie stevig geborgd is’. VVD en NSC dienden tijdens het stikstofdebat ook een motie in waarin zij vragen om ‘structuurbeleid voor vee-intensieve gebieden Veluwe en De Peel’. Beide coalitiepartijen vragen specifiek om aandacht voor deze gebieden in de ministeriële stikstofcommissie die onder leiding staat van premier Dick Schoof.
Een ChristenUnie-motie over emissiedoelsturing leek tijdens het debat ook al op een Kamermeerderheid af te koersen. In de motie moet deze doelsturing voor de zomer vooral scherper worden gesteld. Onder meer over de hoogte van de doelen (landelijk en bedrijfsspecifiek), de verwachte normen rond Natura 2000-gebieden en borging en tijdpad van emissiedoelsturing.
Begin maart wordt in de Kamer over alle stikstofmoties gestemd.