In Texas is bij een medewerker van een met vogelgriep H5N1 besmet melkveebedrijf ook een besmetting vastgesteld, wijzend op mogelijke overdracht via koeien. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Meer vogelgriep bij melkvee in VS, nu ook mens besmet

Vogelgriep H5N1 besmet VS melkvee en mens; eerste humane geval mogelijk via koe overgebracht, aldus CDC en APHIS.

Het aantal melkveebedrijven dat is besmet met vogelgriep (H5N1) in de Verenigde Staten (VS) blijft uitbreiden. Nu is ook een besmetting bij mensen vastgesteld, mogelijk via koeien overgebracht. Dat melden de Amerikaanse dierengezondheidsdienst en de centra voor volksgezondheid, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) en APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service).

In Texas is eind vorige week bij een medewerker van een besmet melkveebedrijf ook een vogelgriepbesmetting vastgesteld. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het gevonden virus grote overeenkomsten vertoont met de stam die oorspronkelijk in melkvee in Texas en Kansas is gevonden. Het lijkt erop dat het melkvee is besmet door (dode) wilde vogels. Er zijn geen grote veranderingen (mutaties) in het virus gevonden, desalniettemin is het mogelijk dat mensen via besmette koeien het virus onder de leden krijgen.

Vogelgriep veroorzaakt oogklachten bij mens

De besmette mens had oogklachten, wat ook eerder is vastgesteld bij mensen die met een vogelgriepvirus zijn besmet. Toen in 2003 in Nederland mensen met het H7N7-virus besmet raakten, hadden ze ook dergelijke klachten. Destijds werd in Nederland bij 89 mensen het H7N7-virus aangetoond, van wie een is overleden. Meer dan 450 mensen hadden oogklachten die mogelijk zijn veroorzaakt door het vogelgriepvirus.

Wereldwijd zijn honderden gevallen van humane besmettingen gemeld met verschillende vogelgriepvirussen, waarvan een aanzienlijk deel veroorzaakt door een H5N1-virus.

Lees ook: Amerikaanse koeien besmet met vogelgriep

Elf melkveebedrijven met vogelgriep

APHIS meldde maandag dat hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld bij een melkveebedrijf in de staat New Mexico en bij vijf melkveebedrijven in de staat Texas. Daarmee is het totaal aantal besmette melkveebedrijven sinds het eerste geval (25 maart) opgelopen tot elf in vier verschillende staten (Michigan, Kansas, New Mexico en Texas). Er lopen nog onderzoeken naar meer besmettingen in de staat Idaho.

Op besmette bedrijven wordt ongeveer 10% van de dieren ziek. De productie gaat omlaag en de dieren hebben lichte ziekteverschijnselen. De melk van besmette dieren lijkt dikker te zijn dan normaal, vergelijkbaar met biest. Dit zegt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Ook katten ziek

Het virus kan worden aangetoond in rauwe melk van besmette koeien. In verband met de uitbraak in Texas zijn wilde vogels, katten en melkvee met ziekteverschijnselen getest op vogelgriep. Een aantal dieren bleek besmet te zijn, meldt de Texas Health and Human Services.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Reacties

  1. We zullen toch een keer die wilde vogels moeten weren/ afschieten. Straks nog een graanziekte of insectenplaag en de burgers in de steden hebben geen vreten meer.

Beheer
WP Admin