AkkerbouwOpinie

Meer dan silo’s

Elke paar kilometer blinkt hier het staal van de silo’s van de grote graanverwerkers. Ze zijn belangrijk voor de hele landbouw.

In de noordelijke graanstreek van Paraguay staan elke paar kilometer reusachtige, glanzende constructies. Het zijn de silo’s voor de opslag en het drogen van graan. Op dit moment zijn er veel nieuwe in aanbouw. Op de bedrijven staan de vrachtwagens om graan op- en af te laden. Dezelfde namen volgen elkaar met eentonige regelmaat op: ADM, Bunge, Cargill, Agrofertil, Unigranos en nog een paar andere. Een blik op hun websites doet beseffen wat een belangrijke rol deze bedrijven spelen in het voeden van de mensheid.

Rol van coöperatie overgenomen

De silo’s staan niet alleen voor de graancollectie. Ze spelen een rol in het draaiend houden van de hele landbouw. In sommige gebieden hebben ze bijna helemaal de rol van coöperaties overgenomen. Kredietverschaffing, levering van hulpmiddelen (de meesten zijn nauw gelieerd aan de bekende chemische bedrijven) en het verstrekken van voorlichting. Maar soms vraag ik me ook af welke rol ze spelen in het manipuleren van de prijzen.

Ik zal een paar van deze bedrijven eens kort beschrijven. ADM staat voor Archer Daniels Midland Company. Dit bedrijf is in 75 landen actief. Het heeft meer dan 265 fabrieken waar het vooral mais, oliezaden, tarwe en cacao bewerkt voor humane en dierlijke consumptie. Het bedrijf heeft 11 bestuurders, onder wie drie vrouwen. De bestuursvoorzitter is Patricia Woertz. Een van de andere bestuurders is Terrel Crews, gepensioneerd financieel-directeur van Monsanto.

Bunge handelt op zes continenten in ongeveer 40 landen. Het is actief in oliezaden, voedselverwerking en de productie van kunstmest en biobrandstoffen. In het 12-koppige bestuur zitten alleen mannen, CEO is Alberto Weisser.

Cargill is een familiebedrijf. Het is een internationale voedselproducent die zelf ook landbouwbedrijven heeft. Naast landbouw is het bedrijf actief in financiële dienstverlening, in de industrie en de dienstensector. Het heeft vestigingen in 63 landen. Het bestuur telt 32 leden, onder wie vier vrouwen. Gregory Page is bestuursvoorzitter en CEO. In het fiscale jaar 2010-‘11 had het bedrijf een omzet van $119 miljard.

Agrofertil is hier lokaal een interessante speler. Er is maar weinig informatie over het bedrijf beschikbaar. Ogenschijnlijk is het een lokale onderneming, maar hij wordt ondersteund door de International Finance Corporation (IFC), een onderdeel van de World Bank Group.

Hasta la Proxima

Foto’s: Danie Coetzee

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin