AlgemeenNieuws

Medewerker Rabobank bekent Libor-fraude

New York – Een voormalige medewerker van de Rabobank heeft dinsdag bekend dat hij betrokken was bij de fraude met de Libor-rente. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekendgemaakt.

De Japanse medewerker, Takayuki Yagami, bekende de fraude tegenover een rechter in New York. Hij gaf toe samen met drie – ook aangeklaagde – medewerkers van de Rabobank verkeerde informatie te hebben doorgegeven om zo de koers te manipuleren. Yagami was werkzaam in Tokio. De drie andere medewerkers, de Brit Paul Robson, de Australische Paul Thompson en de Japanner Tetsuya Motomura werkten in Londen, Singapore en ook Tokio.

De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder was blij met de bekentenis: “Met deze bekentenis hebben we opnieuw een stap gezet om de betrokkenen in de fraude met de belangrijke rentemaatstaf voor hun eigen gewin verantwoording te laten afleggen.” Volgens Holder heeft de fraude met de Libor-rente ‘de eerlijkheid van het financiële systeem’ aangetast.

Yagami is de negende persoon die is vervolgd voor de fraude. “We zijn erop gebrand om andere individuen en instellingen die betrokken waren te achterhalen”, zei onderminister Leslie R. Caldwell.

De Rabobank heeft vanwege de fraude vorig jaar een boete van €774 miljoen euro betaald aan justitie in de VS en Groot-Brittannië en aan De Nederlandsche Bank. De bank was samen met onder meer Barclays, RBS en UBS betrokken bij het manipuleren van de rentebenchmarks.