PluimveeNieuws

Marginale voerwinst voor legpluimveehouders

Venlo – Waar in 2012 nog goede resultaten werden behaald binnen de legpluimveesector, is de voerwinst in 2013 marginaal.

Dat concludeert accountants- en adviesorganisatie Accon avm op basis van de voorlopige financiële resultaten tot december 2013. Hierdoor zijn eventueel opgebouwde reserves over 2012 als sneeuw voor de zon verdwenen.

Op basis van die voorlopige resultaten verwacht Accon avm voor koloniehennen een voerwinst van ongeveer €0,44 (excl. btw) per gemiddeld aanwezige hen. In 2012 was dat gemiddelde €8,17. De scharrelkippenhouders zullen het over 2013 doen met een voerwinst van gemiddeld €1,03 per aanwezige hen. Dat steekt schril af tegen de €7,28 in 2012.

De lage voerwinsten komen voor Patrick Janssen, agrarisch adviseur bij Accon avm, niet als een verrassing: “De slechte financiële resultaten zijn vooral veroorzaakt door de torenhoge voerprijs gedurende de eerste helft van het jaar. In de tweede helft is de voerprijs weliswaar hard gedaald, maar door de tegenvallende eierprijs in het laatste kwartaal vallen de voerwinsten toch tegen.”

Bij begrotingen wordt veelal uitgegaan van langjarige voerwinsten van €3,25 bij kolonie en €4,00 bij scharrel. Dus ver boven de in 2013 behaalde voerwinsten. Volgens Janssen zullen ‘ondernemers van de toekomst’ niet genoeg hebben aan die langjarige voerwinsten. “Die hebben, met name door hogere financieringslasten, een voerwinst nodig die zeker 1 euro hoger ligt dan de langjarige. Een bedrijf dat gemiddelde voerwinsten draait kan onvoldoende reserveren voor toekomstige investeringen. Uiteindelijk eet zo’n ondernemer dus langzaamaan zijn bedrijf op.”

Beheer
WP Admin