RundveeAchtergrond

Mais, tips voor het zaaien en oogsten

Wanneer kun je mais het beste zaaien? Hoe diep moet je zaaien? Wanneer begin je met de oogst? Vanggewassen onderzaaien of na maisoogst? In dit artikel worden deze vragen beantwoord en bereid je met de volgende tips voor op de  maisoogst.

Mais zaaien: hoe en wanneer?

Als de weersomstandigheden meewerken betaalt goed teeltmanagement zich uit in de vorm van een goede opbrengst en kwaliteit. Hier volgen zes aandachtspunten voor het zaaien van snijmais.

  • Zaai niet te vroeg en niet te laat:
    Het beste zaaitijdstip ligt tussen 20 april en 10 mei en bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden.
  • Zorg voor een snelle beginontwikkeling door een goede grondbewerking:
    een snelle opwarming van de grond, een vlotte kieming van het zaad en een goede beginontwikkeling van het jonge plantje cruciaal. Om dit te bereiken dient de zaaihorizont los en kruimelig en de ondergrond zonder verdichtingen te worden klaargelegd.
  • Controleer de zaaidiepte en -afstand in de rij:
    Op de zwaardere klei-/leemgrond moet een zaaidiepte van 3-4 cm worden nagestreefd. Op lichte zand-/lössgrond moet  4-6 cm als zaaidiepte aangehouden worden. De zaaiafstand in de rij tussen 2 zaden is afhankelijk van de vroegrijpheidsklasse (FAO) waarin het te zaaien ras valt. Bekijk dit door op de link onder de aandachtspunten te klikken
  • Gebruik een rijenmeststof ter bevordering van de beginontwikkeling:
    Stikstof en fosfaat (let wel kunstmestfosfaat mag niet toegepast worden bij derogatie) hebben in de vorm van een rijenmeststof een hogere efficiëntie dan bij een volvelds toepassing.
  • Bemest kalium bij:
    Bemest extra kalium bij om opbrengstverlies en kwaliteitsproblemen in maïs te voorkomen. Strooi kort voor tot kort na de zaai.
  • Controleer veldopkomst:
    tot kort na de zaai Controleer dit eenvoudig door op een aantal plaatsen op het ingezaaide perceel 13,3 meter uit te passen, het aantal planten te tellen en dit te vermenigvuldigen met 1.000.

Meer weten? Lees hier een uitgebreide versie van de aandachtspunten bij het zaaien van mais.

Mais oogsten: mais als krachtvoer

Door maïs hoger te hakselen of te oogsten als MaïsKolvensilage (MKS) kan de energieconcentratie van het product eenvoudig verhoogd worden. Door mais als krachtvoer te zien, is er meer ruimte over in de pens voor de graskuil. Ook blijft de restplant achter wat zorgt voor een goede bodemvruchtbaarheid door efficiënte benutting van aanwezige nutriënten.

Van maisrassen, die zowel voor silomais alsook voor korrelmais geschikt zijn, de zogenaamde dubbeldoelrassen, wordt bij MKS de gehele kolf, inclusief de spil en het schutblad geoogst. De zetmeelconcentratie wordt hiermee tot ruim boven de 600 gram per kilo droge stof verhoogd. Hoger hakselen is ook een eenvoudig alternatief om meer voederwaarde per kilo droge stof te oogsten. Lees in dit artikel meer tips voor een goede maisoogst.

Er is vaak winst te behalen door zetmeelverlies en broei in maiskuilen te beperken, voor hoogwaardig en smakelijk ruwvoer. Lees hier een aantal tips voor een goede maiskuil.

Vanggewas onderzaaien of na maisoogst? Doordat het zaaien van een vanggewas voor 1 oktober voor veel maistelers niet haalbaar is dit jaar (2021), is uitstel tot 31 oktober verleend. Lees hier hoe jouw collega’s in 2019 omgingen met de eis van het inzaaien van groenbemesters voor 1 oktober.

Maisoogst 2021

De maisoogst van 2021 begon stroef door het slechte weersomstandigheden. Het wisselvallige  weer zorgde ervoor dat de maisoogst op de meeste plaatsen in Nederland tijdelijk stil werd gezet. Bekijk hieronder video’s over het verloop van de maisoogst van 2021 bij jouw collega’s:

Maisprijzen 2021

Benieuwd naar de actuele snijmaisprijzen uit kuil (per ton)? Klik dan op deze link.

Het gebruik van data in de maisteelt en -oogst

Groeiende mogelijkheden om teelt en oogst van mais te verfijnen met data, helpen om een beter voedergewas in de kuil te krijgen. Als je de maisteelt slim combineert met eiwitgewassen, is de ruwvoerproductie fors te verbeteren. Lees hier meer over het gebruik van data in maisteelt en oogst.

Bekijk hier een fotoreportage waarin de Verisscan een gedtailleerd beeld van de verschillen in zuurgraad op een maisperceel geeft →

Podcast over mais

Naast de oogstvideo’s van Boerderij, kun je ook verschillende podcasts beluisteren op onze website. Hierin vertellen adviseurs, experts en onze eigen redacteuren over ontwikkelingen in de landbouw. Luister voor het onderwerp mais bijvoorbeeld de podcasts:

Beheer
WP Admin