AlgemeenOpinie

Macht van Monsanto

Monsanto wil volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg Syngenta overnemen.

Monsanto is de grootste producent van zaden wereldwijd terwijl Syngenta de grootste producent is van gewasbeschermingsmiddelen. Een combinatie zou een financiële omvang krijgen van bijna €27,4 miljard. Nummer twee Bayer zou qua omzet €18 miljard achter blijven. Monsanto is omstreden vanwege een keiharde commerciële strategie en toewijding aan ‘GMO’.

Vanuit zakelijk oogpunt is de wens tot samengaan begrijpelijk. De spelers vullen elkaar aan. Monsanto domineert in Noord- en Zuid-Amerika en Syngenta in Europa. Syngenta heeft een breed middelenpakket terwijl Monsanto leunt op glyfosaat. Waar Syngenta relatief klein is met transgene gewassen is Monsanto wereldmarktleider.

Door samen te gaan, krijgen de bedrijven een nog diepere mondiale voetafdruk, een ongekende kennisbasis en een R&D-budget waarvan de landbouw enorm van zou kunnen profiteren. Maar mooie woorden over het voeden van de wereld ten spijt; beide bedrijven moeten in de eerste plaats winst maken voor hun aandeelhouders. Het commercieel uitbuiten van hun machtspositie is waarschijnlijk. De boer zou opnieuw een leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen minder overhouden.

Het is dan ook belangrijk dat de deal met extreme zorg wordt bestudeerd door de mededingingsautoriteiten in Europa en de VS.

Beheer
WP Admin