<em>Foto: Lex Aalders</em> AlgemeenNieuws

Lupineteelt blijft mogelijk in EU

De lupinesoorten die worden geteeld voor de productie van humane voeding of veevoer komen niet op de lijst met verboden invasieve soorten van de Europese Commissie. Dat meldt het Louis Bolk Instituut. De Europese Commissie bevestigt dit.

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe lijst met exotische soorten die in Europa niet meer geteeld mogen worden omdat ze een plaag dreigen te worden. Het gaat om soorten die van oorsprong niet in Europa voor komen.

Soort die in tuin en berm groeit

Voor deze nieuwe lijst is een verzoek gekomen om vaste lupine (Lupinus poliphyllus) erop te plaatsen. Dit is een soort die veel in tuinen en wegbermen groeit. Deze soort wordt niet gebruikt als veevoer of voor menselijke consumptie. “Dat zijn Lupinus angustifolius (blauwe lupine), Lupinus albus (witte lupine), Lupinus luteus (gele lupine) en Lupinus mutabilis (Andes lupine). Alle vier deze soorten zijn eenjarige soorten die zeker in Noord-Europa geen enkele kans geven op invasief gedrag”, aldus het Louis Bolk Instituut.

Lupine voor consumptie niet ter discussie

“Hoewel de uitkomst van die inventarisatie gevolgen zou kunnen hebben voor de vaste tuinplant, staat de teelt van lupine voor diervoering en menselijke consumptie dus niet ter discussie”, aldus het Louis Bolk Instituut. LTO Nederland heeft vorige week een brandbrief naar de Europese Commissie gestuurd omdat ze vreesde dat de teelt van lupine verboden zou worden.

Beheer
WP Admin