Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, staat de pers te woord na een eerder gesprek over het landbouwakkoord. - Foto: ANP / Sem van der Wal AlgemeenNieuws

LTO wijst voorstel Landbouwakkoord af

LTO Nederland vindt dat het concept-Landbouwakkoord boeren onvoldoende perspectief biedt. LTO neemt de komende dagen de tijd om ‘forse verbeteringen’ uit te voeren.

Dat laat de belangenbehartiger maandag na afloop van een vergaderdag met de onderhandelaars in het Landbouwakkoord weten. Verschillende deelnemers aan tafel delen de kritiek op het concept, volgens LTO.

‘Forse verbeteringen nodig’

De afgelopen weken is in deelsessies en 1-op-1 gesprekken verder gesproken. Dit met de intentie dat de overeenkomsten tussen de onderhandelende partijen tot een concept zouden leiden. Dit concept wijst LTO nu dus af. De boerenorganisatie wil nog een laatste poging wagen. De komende anderhalve week gaan ze aan de slag om ‘forse verbeteringen aan te brengen aan het stuk’.

‘Boeren het laatste woord’

Aan de hoofdtafel is afgesproken dat er woensdag 17 mei een stuk moet liggen dat kan worden doorgerekend of wordt afgewezen. In het laatste geval stopt het onderhandelproces. Bij een akkoord over doorrekening organiseren alle deelnemers aan de hoofdtafel een bredere, bestuurlijke consultatie. Ook de boeren moeten daarbij betrokken worden. Wat LTO betreft, hebben hun leden het laatste woord.

Grond, mest en geld

Tot nu toe is duidelijk dat grond, mest en geld de heikele punten zijn. Op de eerste twee onderwerpen stonden de afgelopen tijd vooral boeren en overheid tegenover elkaar. De boerenbelangenbehartigers willen genoeg grond en een werkbaar mestbeleid om de toekomstige landbouw vorm te geven.

De overheid kijkt vooral naar de eisen op het gebied van klimaat, natuur en waterkwaliteit. Deze doelen zijn binnen de politiek afgesproken. En naar de financiën. Niet alleen de overheid moet boeren ondersteunen bij een goed verdienmodel in de toekomst. Ook de markt moet een steentje bijdragen. Supermarkten zouden bijvoorbeeld wel meer mogen betalen voor duurzame producten. Dit vinden zowel politici als boerenvertegenwoordigers. En ook van de banken wordt een bijdrage verwacht.

Reacties

  1. Geef sjaak een vliegvakantie van een maand naar een warm eiland zonder bereik. Kan hij niet stiekum verder onderhandelen en een handtekening zetten.

  2. Wie hout wie voor de gek….
    Kap onderhand met die onzin lto.
    Het kabinet valt toch vroeg of laat, met een nieuw kabinet kunnen we nig altijd kijken of de overheid dan wel bereid is om op een fatsoenlijke manier met ons te praten.
    Maar voor nu stop er onderhand mee!!

Beheer
WP Admin