Premium
LTO Nederland zet in hun stikstofplan vooral in op innovatie om extra stikstofwinst te boeken, zoals bij deze emissie-arme kalverstal met luchtwassers. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

LTO: stikstofreductie vooral uit innovatie halen

Reacties

 1. Als je zo’n boswachter door zijn natuurgebiedje ziet lopen en wijst op al die zeldzame plantjes en hoe prachtig alles is.Alleen vergeet hij er wel bij te vertellen dat al dat moois is ontstaan MET al die verderfelijke boeren met hun alles verpestende ammoniak uitstoot die de hele natuur om zeep helpt.Mafkezen.

 2. Uiteraard wordt het populaire loze begrip ‘innovatie’ weer ingezet. In de praktijk betekent dit ALTIJD een hogere kostprijs met uiteindelijk een tegenvallende opbrengstprijs. Europa heeft al verraden dat de landbouw zich moet voorbereiden op een inkomensverlies van 8%. En dan zegt Tak doodleuk dat de boeren er nog best een paar ton extra tegenaan willen klappen.
  Snap niet dat de LTO leden Tak accepteren als hun woordvoerder. Calon bleek de olifant in de agrarische porseleinkast te zijn. Helaas is Tak geen haar beter…

 3. Als elke boer nu biologisch wordt ( dus geen andere concepten meer, maar puur en alleen biologische melk) dan heb je nog wel uitstoot, maar wel minder vee. En als dat mindert, heb je 2 vliegen in 1 klap en de goedkoopste oplossing met een goed verdienmodel.
  1. Minder ammoniak uitstoot (doordat je minder vee hebt) dus hoef je geen amm aan te kopen omdat je bedrijf zeer waarschijnlijk voldoet aan de NB vergunning van 1994.

  2. Biologische melk, kaas, vlees enz… is maatschappelijk zeer gewaardeerd. Krijgt de boer weer meer aanzien en kan de prijs steeds mooi op nivo blijven door minder aanbod. En zijn we van al het gezeur af!

  Misschien utopisch, maar ook toekomst bestendig. Kan de boer weer doen waar die goed in is!

  1. Het ontgaat me volledig waarom jij ‘biologisch’ en ‘goed verdienmodel’ als vanzelfsprekend aan mekaar linkt. Biologisch heeft immers geen beter verdienmodel. Je moet al heel goed je best doen om met de gangbare veehouderij mee over te kunnen.
   Minder aanbod uit eigen land geeft vanzelf meer aanbod uit Verweggistan. Waarom zou de retail het veel duurdere inlandse product kopen wanneer het buitenland met goedkopere producten aan hun poort staat te rammelen. Nederland zit in de vrije wereldhandel. Er staat voor zover ik weet geen hoge muur om ons landje.

 4. Met “stikstof” wordt naar ik aanneem ammoniakstikstof bedoeld. De totale stikstofverliezen in Nederland zijn 180 kg per hectare gemiddeld, naast de ammoniak discussie, die naar de voorgrond is gekomen, hebben we ook te maken met de grootste verliezen per hectare van Europa. Iets waar de EU ons ook nog voor op de huid zit ivm de derogatie die we onder voorwaarden hebben. Het verlies is sinds de jaren ’90 gedaald, maar het staat nu al een paar jaren stil ondanks technologie die wel verder wordt ontwikkeld. Ik vraag me daarom af waar men het optimisme vandaan haalt dat technologie het dan nu wel weer gaat redden. Het risico bestaat dat het een reeks dure investeringen worden die achteraf tegen vallen omdat de praktijk weerbarstiger blijkt dan de onderzoeksituatie. Veel mest blijft veel mest, daar kan geen technologie wat aan veranderen.

 5. Je moet geen boer meer willen zijn , uitgekotst door de elite , kansloze prooi voor de volgende rechterlijke uitspraak die dierhouderij gaat verbieden. Tip: geen euro meer investeren en blijven zitten waar je zit.

  1. @kippen..inderdaad geen € meer investeren heeft geen enkele zin allemaal weg gegooid geld.Geld wat je nooit meer terug ziet.Vandaag is het halleluja, morgen draaien ze je nek om. Kansloze investeringen. Je kunt beter een bak koffie pakken of een 🍺. Elke € die je in de zak houd pakken ze je ook niet meer af. Althans voorlopig niet, zelfs dat is vandaag de dag niet meer zeker.

 6. Er hoeft geen piekbelaster verplaatst te worden, er zijn technieken die zorgen dat er geen stikstof uitstoot meer is. De ervaring is er uit de praktijk bij Vleeskuikens en Rundvee. Ik zou niet weten waarom het bij ander vee niet zou werken. Met een goede vertering heb je al het meeste te pakken.

Beheer
WP Admin