Medio mei. Sjaak van der Tak (LTO) en minister Piet Adema staan de pers te woord na een overleg over het Landbouwakkoord. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘LTO schaamlap voor onmachtig kabinet?’

LTO staat voor een moeilijk dilemma: moet ze wel of niet de handtekening zetten onder het Landbouwakkoord? Dat is de keus voor de komende weken.

Het ideaalbeeld lijkt zo mooi. Alle partijen om tafel en samen een toekomst voor de boer uitstippelen. Maar dat ideaal bestaat niet. Banken schermen met grote bedragen die ze bij willen dragen. In de vorm van rentekorting, zo blijkt. Niks nieuws. De Rabo deed dat al. Als je voldoet aan duurzamer boeren krijg je een lagere rente. Het is zelfs bijna een voorwaarde.

Beter voor Natuur & Boer

Van de winkelketens verwacht ik ook weinig. Die importeren toch uit andere landen als het daar goedkoper is. AH, Lidl en Aldi zitten al in meerdere landen. Denken we echt dat die hogere prijzen aan de Nederlandse boer gaan betalen, terwijl ze het over de grens goedkoper kunnen inkopen? Vergeet het maar. En de actie ‘Beter voor’ van Albert Heijn, samen met A-ware, dan?, zult u zich afvragen. Natuurlijk, die gaat door, maar dat is gewoon een commerciële actie om zelf meer te verdienen en de klant met zoete praatjes meer geld uit de portemonnee te praten. Daar krijgt de boer dan ook nog een beetje van. Een handige verkooptruc die niets te maken heeft met een hogere prijs voor alle producten van de boer. Bovendien exporteren we veel. Die kopers trekken zich ook niets aan van ons gehannes met het Landbouwakkoord.

D66 heeft de hele regering in haar tang

De enige partij, die er garen bij spint is de natuur. Zonder er iets voor te doen rollen de hectares grond hun kant op. Dankzij D66. Die heeft de hele regering in haar tang. Reken maar dat ze deze periode, waarin ze de lakens uitdeelt, benut. Want regeren betekent voor deze partij altijd halveren. Dat zal nu ook weer zo zijn. Dan is de kans groot dat ze niet weer terugkomt in een volgende regeerperiode.

Lees ook: LTO-bestuur vindt perspectief Landbouwakkoord onvoldoende

Handtekening onder Landbouwakkoord?

Dat is beter voor de boer. Daarom kan Sjaak van der Tak het Landbouwakkoord beter maar niet tekenen. Alleen als al zijn eisen zijn ingewilligd. Anders geeft LTO het kabinet een vrijbrief voor het beleid. Immers, als de grootste landbouworganisatie het akkoord heeft ondertekend, zijn de boeren het er mee eens. Maar wat zullen ze dan in hun vuistje lachen in Den Haag, dat de landbouw hier is ingetuind. Daardoor zijn ze medeverantwoordelijk en geven de regering de kans er op volle kracht mee door te gaan. Daarmee wordt de LTO een schaamlap voor een onmachtig kabinet. Dat moet ze niet willen. Beter de boel nu laten barsten, dan verantwoordelijk zijn voor een transitie waar natuur voorop staat en de landbouw er achteraan bungelt. Laat dan de regering zelf maar komen met de maatregelen. Ik moet trouwens nog zien of ze daar zonder crisis uitkomen, want als het CDA daarmee zou instemmen, graaft ze verder aan haar eigen graf.

Lees meer columns van Vergaderboer

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Rabobank is ook in de top een groot d66 bolwerk, denk maar aan Mevr Baarsma die destijds ook het tenenkrommende d66 beleid volgde.

  2. Ik geef de mensen ook zo veel korting als ze willen, maar dat percentage moeten ze vooraf zeggen. Rabo-korting? Laat me niet lachen. In frankrijk leen je 10 jaar vast nog voor 3,5%.

    1. Maar als je lief bent attie, krijg je korting en betaal je maar 5% bij je coop rabo.

    2. Toch iets vreemds aan de hand farmerbn, de vorige crisis 2008 gingen spaar en leen rentes met een kleine vertraging redelijk samen op. Nu totaal niet?

    3. Abn amro en de ing zijn banken die genationaliseerd zijn dus eigendom van de overheid. Hoe meer winst die maken, hoe meer de overheid profiteert. Ook de verkoopwaarde van die banken gaat lekker omhoog bij veel winst. Dat de rabo mee mag profiteren is een kadootje want rabo mag niet concurreren ( moet dezelfde gehaltes hanteren) met die twee staatsbanken. Het nederlandse banksysteem is verrot.

Beheer
WP Admin