Afhankelijk van het gasverbruik en de gasprijs kunnen de stookkosten van een winterkoppel oplopen tot 25 tot 45 cent per kuiken per ronde. Een energietoeslag zou dat deels moeten compenseren, vindt LTO/NOP. - Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

LTO/NOP: vraag slachterij om een energietoeslag

De kring vleeskuikenhouders van LTO/NOP adviseert vleeskuikenhouders hun stookkosten goed in de gaten te houden. De belangenbehartiger pleit voor een compensatie voor de hoge energiekosten. En raadt vleeskuikenhouders aan om bij hun afnemer/slachterij aan te dringen op een energietoeslag.

Bij de oplopende gasprijzen en de tot onder het vriespunt dalende temperatuur lopen met name de stookkosten bij vleeskuikens flink op. Het gasverbruik kan bij winterkoppels oplopen tot 0,2 tot 0,25 kuub per kuiken per ronde. Bij een gasprijs van € 1,30 tot € 1,80 per kuub komt dit op een bedrag van 25 tot 45 cent per kuiken per ronde in de winter. Met daarbij opgeteld de elektriciteitskosten van zo’n 4 cent komen de energiekosten zomaar op 30 tot 50 cent per kuiken. Daarmee gaat (bijna) de gehele voerwinst op aan elektra en het verwarmen van de kuikenstal.

TEK-regeling

Deze cijfers kwamen in december op tafel tijdens de vergadering van de LTO/NOP-kring tijdens het agendapunt TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten). Om voor deze regeling voor het MKB in aanmerking te komen, moet 7% van de jaaromzet bestaan uit energiekosten. De energiekosten worden berekend met een modelprijs voor 2022 voor gas en elektriciteit. Deze modelprijs maakt het CBS in januari bekend.

Volgens de kringbestuurders is het maar zeer de vraag of vleeskuikenbedrijven aan de 7% energie-intensiteitseis kunnen voldoen. Zo niet, dan komen ze dus niet voor deze tegemoetkomingsregeling in aanmerking. Maar ondertussen worden ze wel geconfronteerd met sterk oplopende energiekosten.

Energietoeslag voor aangeleverde vleeskuikens

De LTO/NOP-kring adviseert vleeskuikenhouders op om hun energiekosten goed in de gaten te houden en na te gaan of ze voor de TEK-regeling in aanmerking komen. En roept ze op om bij hun afnemer/slachterij aan te dringen op een energietoeslag voor de aangeleverde vleeskuikens. Die vervolgens deze toeslag door kan berekenen aan de retailers.

“Alle energie-intensieve bedrijven berekenen een toeslag door aan hun afnemers. Dit zou voor onze sector ook de normaalste zaak van de wereld moeten zijn”, zo betoogde aftredend kring-bestuurslid Kees Koolen.

Om te voorkomen dat vleeskuikenhouders leeg gaan staan, zou een energietoeslag op zijn plaats zijn

Zonder zo’n energietoeslag gaat op veel vleeskuikenbedrijven de slachtopbrengst voor een groot deel of zelfs helemaal op aan de kosten van het warm stoken van de stal, zo menen de bestuurders. “Om te voorkomen dat vleeskuikenhouders leeg gaan staan, zou een energietoeslag op zijn plaats zijn”, zei kringvoorzitter Jan Verhoijsen.

Volgens een globale berekening is het verschil tussen de energiekosten voor de Oekraïne-oorlog en de huidige ongeveer 20 cent per kuiken, ofwel 8 cent per kilo.

8 cent per kilo

Te denken valt aan een energietoeslag door de afnemers van 8 cent per kilo bij koppels opgezet in december (2022) en januari en februari (2023). Afbouwend naar 5 cent bij opzetten in maart en april en 3 cent in de maanden mei tot en met augustus.

Beheer
WP Admin