Schapenhouder plaatst een omheining met 6 draden, 1.20 meter hoog, met stroom en hoopt zo de wolf op afstand te houden. - Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

LTO Noord: geef wolf eigen ruimte

De wolf moet in Nederland zijn eigen ruimte krijgen. In gebieden met weinig wild, waar de wolf zich vooral tegoed doet aan landbouwhuisdieren, moet de wolf kunnen worden verjaagd, zegt Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord.

Volgens LTO Noord zouden er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn. Bruins luidt de noodklok. Er moet volgens hem wat gebeuren om te voorkomen dat nog meer schapen, kalveren en andere dieren worden doodgebeten door wolven.

LTO Noord roept op om toestemming om wolven te beheren. Bruins denkt daarbij aan het verjagen van de wolf in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Op dit moment is dit niet toegestaan. “Het is ontzettend pijnlijk om te zien. Boeren zorgen goed voor hun dieren. Als er dan een wolf komt die je schaap of kalf helemaal bebloed achter laat is dat een vreselijk beeld. We willen dat daar wat aan gebeurt”, aldus Bruins in een verklaring op de website van LTO Noord.

Landbouwhuisdieren slachtoffer

Volgens Bruins zijn vooral in de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland landbouwhuisdieren slachtoffer van wolven. “Dit zou je niet moeten willen. Mensen maken zich oprechte en terechte zorgen. Dat is ook niet goed voor het draagvlak van de wolf in Nederland.”

Bruins denkt dat de wolf het munt op landbouwhuisdieren omdat in die gebieden te weinig wild is en dus te weinig natuurlijk voedsel. Wolven springen over rasters heen, die zijn aangebracht om de wolf tegen te houden.

Volgens LTO Noord zouden er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn.

Beheer
WP Admin