AlgemeenAchtergrond

LTO Noord baalt van extra zoutwinning Friesland

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft toestemming gegeven om maximaal 100.000 ton extra zout uit de Friese bodem te halen, om zo het tekort aan strooizout op te lossen.

LTO Noord begrijpt dat het zout nodig is, maar baalt er wel van dat het uit Friesland moet komen.

“Leuk vinden we het natuurlijk niet”, zegt Siemen Cnossen, voorzitter van de LTO-afdeling Franekeradeel-Harlingen. “Maar we kunnen er weinig tegen inbrengen. In de vergunning zit ruimte om extra zout te winnen. Door deze nieuwe winning zal de bodem ongeveer 5 millimeter dalen, terwijl dat volgens de vergunning 35 millimeter mag zijn.”

In 2008 besloot de provincie Friesland geen zoutwinning op het vaste land meer toe te staan. Daarmee kwam een einde aan het jarenlange pleidooi van LTO Noord om met de winning te stoppen. Zoutwinning gaat gepaard met bodemdaling en verzilting. Hierdoor kwam de pootgoedteelt in het gebied in gevaar.

Volgend jaar begint een gebiedsproces in en rond de gemeente Franekeradeel om de bodem, die zwaar geleden heeft onder gas- en zoutwinning, te herstellen. “Het zou de overheid sieren om een deel van het geld dat verdiend wordt aan deze extra zoutwinning in het fonds voor het gebiedsproces te storten. Dan dragen ze ook bij aan het herstel van de bodem”, meent Cnossen.

LTO legt zich bij het besluit neer, de Friese Milieu Federatie wil wel kijken of ze de zoutwinning kan aanvechten. Volgens de federatie kunnen afspraken die met de provincie gemaakt zijn over maximale zoutwinning niet zomaar van de hand gedaan worden. Volgens het ministerie is er goed overleg geweest met de provincie en is de winning daardoor mogelijk.

Lees ook Grote zorgen milieuclub bij extra zoutwinning

Beheer
WP Admin