VarkensNieuws

LTO en NVV verzamelen ruim 1.000 bezwaren

Barneveld – Dinsdag 11 februari biedt LTO-varkenshouderij en NVV een petitie aan de Tweede Kamer aan tegen de vierdageneis. Zeugenhouders konden vanaf begin vorige week bij de sectororganisaties LTO en NVV de zogeheten Pigtitie tekenen.

Met deze digitale handtekeningenactie laten ondertekenaars weten uit dierenwelzijns- en financieel oogpunt tegen de groepshuisvesting in de vroege dracht te zijn.

Maandagmiddag is men nog bezig met het tellen van de stemmen en wordt gekeken of er boeren zijn die zowel lid zijn van LTO als NVV die tweemaal hebben gestemd. Dubbele stemmen moeten uit de Pigtitie. Eenmaal geschoond zal het aantal bezwaarmakers vermoedelijk boven de 1.000 uitkomen. Dat tekent volgens NVV hoezeer het onderwerp leeft onder varkenshouders. Doel van de actie is Tweede Kamerleden te laten weten dat de vierdageneis veel problemen oplevert op bedrijven. Een deel van de Kamerleden is daar nog niet van overtuigd en onvoldoende op de hoogte in welke mate de problemen zich voordoen

Van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) hoeft de varkenshouderij niet veel meer te verwachten op dit punt. Ze liet vorige week in overleg met de Tweede Kamer opnieuw weten niet af te willen afzien van de vierdageneis. “We gaan die regel nu handhaven. De sector weet al tien jaar dat de eis bestaat, waarschijnlijk al wel langer. Het is niet zo dat wij nu opeens een nieuwe regel hebben bedacht. De sector weet al lang wat er aan de hand is.”

De varkenshouderij wordt begin dit jaar bedreigd door vloedgolf aan kostprijsverhogende maatregelen, zoals de klepkeuring voor exportvarkens, de stijging van Rendac- en NVWA-tarieven en de dierrechten die blijven.