LTO en AV boos over uitstel equivalente bemesting AlgemeenNieuws

LTO en AV boos over uitstel equivalente bemesting

LTO-vakgroep Akkerbouw en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zijn verbijsterd over het uitstel van de equivalente bemestingsmaatregelen voor akkerbouwers. Staatssecretaris Martijn van Dam wil het pakket laten toetsen door de Europese Commissie. Dat betekent volgens LTO en NAV dat de akkerbouwer hier niets meer mee kan in 2016.

De equivalente maatregelen houden in dat de akkerbouwer extra mineralen mag aanvoeren bij hogere hectareopbrengsten. Bij vervanging van drijfmest door kunstmest, mineralenconcentraten of dunne fractie mag extra stikstof worden gebruikt; bij rijenbemesting in mais extra stikstof en fosfaat.

Extra toetsing

LTO en NAV hebben in april 2015 een gezamenlijk voorstel op tafel gelegd, zegt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw. “Die extra toetsing in Brussel is helemaal niet nodig. We hebben al een opbrengstafhankelijke aanvoernorm voor fritesaardappelen en bieten op klei. Daar was ook geen extra toetsing voor nodig. Zonder die extra toetsing kan het voorstel binnen 2 maanden klaar zijn. Dan kunnen de akkerbouwers er nog wat mee tijdens het groeiseizoen. Van Dam komt op de proppen met een onnodige en maanden durende procedure. Nu dreigt dit jaar ook al verloren te gaan. We gaan juridisch advies inwinnen en hopen dat de Tweede Kamer de staatssecretaris op andere gedachten brengt.”

Verbijstering

Ook NAV-voorzitter Teun de Jong is verbijsterd. “Er dreigt een extra lange inspraakronde. Deze procedure kan voor stikstof wel 6 maanden duren en voor fosfaat zelfs 9. Daarmee dreigt zeker voor fosfaat de mogelijkheid ontnomen te worden om in 2016 nog gebruik te kunnen maken van deze regelgeving. Het is de eerste keer dat een dergelijke procedure wordt gevolgd voor het invoeren van een verandering van gebruiksnormen. De NAV is diep verontwaardigd dat deze lange inspraak nu wel noodzakelijk is en we hebben het inmiddels ook bij Tweede Kamerleden aanhangig gemaakt.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin