AlgemeenNieuws

LTO dringt aan op snelle openstelling interventieregeling

Brussel – LTO Nederland, de Nederlandse Fruittelers Organisatie en het GroentenFruit Huis willen dat het Ministerie van Economische Zaken snel handelt en de interventieregeling voor telers van groenten en fruit op nationaal niveau onmiddellijk openstelt.

Het gaat om een nieuwe regeling die bedoeld is om telers tegemoet te komen vanwege de Russische boycot.

De organisaties zeggen de wijze waarop de regeling is opgezet te begrijpen. Bij een eerdere regeling waren de fondsen snel op, volgens Brusselse bronnen mede omdat in Polen paprikatelers massaal inschreven. Polen voert nauwelijks paprika’s uit naar Rusland. Nederlandse bedrijven haalden bij de eerste regeling die op 18 augustus van kracht ging €2,3 miljoen binnen.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO is tevreden zegt dat de nieuwe opzet van de regeling voorkomt dat landen er onevenredig veel gebruik maken. “Het is wel jammer dat de Europese Commissie bij het bepalen van de hoogte van het bedrag uit gaat van de directe export van een lidstaat naar Rusland omdat Nederland ook veel via Litouwen naar Rusland exporteerde.”

Maat pleit ook voor een overgangsregeling voor telers die al eerder een melding gedaan hadden. Per lidstaat wordt de ruimte voor interventie vergroot met 3.000 ton. “Dat biedt onder andere  mogelijkheden om bijvoorbeeld andere producten in de regeling op te nemen, zoals champignons. We zullen samen het ministerie onderzoeken of we daar gebruik van kunnen maken.”

De organisaties noemen het ‘essentieel’ dat de regeling zo snel mogelijk opengaat. Ze stellen nadrukkelijk dat de interventiemaatregel gezien moet worden als instrument voor Europees marktherstel en ter voorkoming van nog grotere schade. Ze willen ook voor handelsbedrijven op korte termijn overbruggingskrediet. Door openstaande rekeningen voor eerdere leveringen aan Rusland en weggevallen omzet, zijn ze onvoldoende in staat export voor te financieren.

Beheer
WP Admin