AlgemeenNieuws

LTO bezorgd over acceptatie duurzaamheidsconcepten

Berlijn – Portefeuillehouder duurzaamheid Hans Huijbers van LTO Nederland is bezorgd over de duurzaamheidsconcepten die worden opgezet in de varkens- en pluimveesector.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft in een rapport kritiek op de duurzaamheidsconcepten als de Kip van morgen vanwege mededingingsregels. Het rapport van de ACM is nog niet openbaar. Toen CDA-Kamerlid Jaco Geurts hier in de Tweede Kamer om vroeg, zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dat het rapport nog niet is afgerond en nog ergens zweeft. “En dat is soms maar goed ook. Zodra het rapport afgerond is, zal ik het waar mogelijk voorzien van een kabinetsreactie naar de Tweede Kamer sturen”, aldus Dijksma.

Huijbers is zeer bezorgd over het rapport. “De duurzaamheidsconcepten zijn ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de pluimvee- en varkenshouders een meerwaarde kunnen pakken voor productie onder hogere eisen. Supermarkten moeten hieraan meewerken. Het moet niet zo zijn dat het concept alleen leidt tot een hogere kostprijs voor de boeren”, vindt Huijbers.

De ACM kijkt nu of de concepten voldoen aan de mededingingseisen. “Als het in orde is, moeten we als keten, dus inclusief de supermarkten, het ook echt gaan doen waardoor de boeren een meerprijs krijgen. Als de ACM niet akkoord is, moeten we kijken of de wet aangepast kan worden of dat het concept aangepast kan worden”, vindt Huijbers. Hij benadrukt dat er twee tot drie jaar is toegewerkt naar het concept. “Als je dan eindelijk op het punt bent om te beginnen en het gaat niet door, is dat een enorme tegenvaller. Het zet een enorme negatieve mindset, vooral bij de voorlopers die al actief met het nieuwe concept bezig zijn.”

Beheer
WP Admin