AlgemeenAchtergrond

Loofdoding met waterbesparende airtectechniek

Schouwerzijl – Antony Wijk uit het Groningse Schouwerzijl spuit een perceel van 14 hectare aardappelen van het ras Spunta met het middel Spotlight, een middel dat het loof vernietigt.

Schouwerzijl – Antony Wijk uit het Groningse Schouwerzijl spuit een perceel van 14 hectare aardappelen van het ras Spunta met het middel Spotlight, een middel dat het loof vernietigt. Bij pootgoed en tafelaardappelen wordt de laatste jaren al meer gekozen voor mechanische loofdoding (loofklappen) in combinatie met chemische loofdoding. Wijk gebruikt voor het spuiten de airtectechniek. Deze luchtondersteunende techniek zorgt voor een goede indringing in het gewas en bespaart ruim 100 liter water per hectare. Daarnaast is deze techniek milieuvriendelijker omdat er minder drift plaatsvindt.

Foto Jan Bouwman

Wijk bij Duurstede – Cieka Galenkamp van Voedsel Focus Amersfoort, de voedselbank voor Amersfoort en omstreken, plukt samen met vrijwilliger Aga Hashime pruimen. De voedselbank mag ongelimiteerd pruimen plukken bij hobby-pruimenteler Castrop in het Utrechtse Wijk bij Duurstede.
Ruim 140 kilogram pruimen zijn geraapt en geplukt en worden morgen vanaf 10 uur ’s ochtends uitgedeeld aan de klanten van de voedselbank, ruim 220 huishoudens. De voedselbank Amersfoort heeft al eerder van deze boomgaard gebruik gemaakt: vorig jaar zijn er peren geplukt.

Foto William Hoogteyling

Buurmalsen – Melkveehouder Arjan Verploeg uit het Gelderse Buurmalsen bouwt een nieuwe stal voor zijn melkvee. De stal biedt plaats aan 180 melkkoeien en is uitgerust met een 22-stands swingover melksysteem. ”De bedoeling is dat de stal 1 november dit jaar af is”, vertelt Verploeg. Hij melkt nu nog 140 melkkoeien. Hij wil de nieuwe stal niet meteen volzetten, maar de veestapel rustig uitbreiden. De stal, die wordt gebouwd volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij, verloopt voorspoedig.

Foto William Hoogteyling

Sas van Gent – Kweekbedrijf Limagrain toont bezoekers de percelen waar bruine bonen worden vermeerderd. Volgens manager Vincent Coolbergen staan de percelen er door de droogte wisselend voor. ”Maar we verwachten geen tekort aan zaaizaad. We hebben het areaal uitgebreid. De teelt is geconcentreerd in Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. De keten is volledig traceerbaar van zaaibonen tot en met consumptiebonen. De vermeerderingsteelt is identiek aan de teelt van consumptiebonen. Er is alleen selectiewerk nodig.”

Foto Camile Schelstraete

Beheer
WP Admin