Foto: Canva AkkerbouwNieuws

Lokale graanmarkt blijft vooralsnog rustig

Op de lokale graanmarkten zijn kopers afwachtend. De grondstofbehoefte is aardig ingedekt, dus is er weinig aandrang om nieuwe hoeveelheden in te kopen. De rust op deze markten houden de regionale noteringen aardig op hun plaats.

De groothandelsmarkten Rotterdam en Hamburg lieten dinsdag nog flinke minnen noteren. EU-voertarwe in Rotterdam zakte met € 11 naar € 335,50 per ton. In Hamburg ging er zelfs bijna € 20 van de prijs af, daar zakte de notering voor direct naar € 317 per ton. Leveringen in de eerste helft van volgend jaar gingen met € 15 omlaag naar 342 per ton.

Een nog grotere tarweoogst in Rusland (nieuwe schattingen gaan uit van bijna 100 miljoen ton) zorgde aan het begin van de week voor stevige druk op de prijzen. Bovendien werden prijzen van tarwe uit de Zwarte Zee regio nog wat verder verlaagd tot rond de € 300 per ton. En dat drukt de Europese tarwe toch wat meer van de exportmarkten. Europa is in dat opzicht toch wat te duur.

De regionale beurzen raakten daardoor niet van de wijs. De prijzen bleven in het algemeen op hetzelfde niveau als de week ervoor. Emmeloord noteerde een plusje en verhoogde de bovenkant van de notering naar € 320 per ton. De Belgische indicatieprijzen van handelsvereniging Fegra lieten een sterkere stijging zien van € 12 naar € 312,50 per ton.

Dat laatste weerspiegelt meer wat er op de internationale graanmarkt aan de hand is. Nieuwe ontwikkelingen (Russische annexatie bezette gebieden) doen handelaren vrezen dat de oorlog in Oekraïne gaat escaleren. En dat kan gevolgen hebben voor de export van graan uit het Zwarte Zee gebied. De termijnmarkten reageerden hier fel op. De tarwenotering in Parijs steeg daarop met zo’n € 17 tot rond de € 350 per ton. In Chicago kwam er zo’n € 19 bij op een niveau van omgerekend € 335 per ton.

  • Prognose: stijgende prijzen.

Op de regionale beurs in Emmeloord ging de tarweprijs afgelopen week iets verder omhoog. De bovenkant van de notering pluste met € 5 naar € 320 per ton.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin