Soms vind ik het landschap zo mooi dat ik onderweg stop om een foto te maken. - Foto: Margreet Welink BoerenlevenOpinie

‘Loeren bij boeren’

Als redacteur van Boerderij kom je nog eens ergens. Dagen op kantoor wisselen af met dagen in de praktijk.

Dat zijn de mooiste dagen, vind ik. In de afgelopen jaren ben ik bij enorm veel boeren en boerinnen geweest voor interessante gesprekken. Bijkomstig feit: bijna altijd vergaap ik me aan de omgeving. Wat wonen veel boeren toch prachtig.

Mogelijk verdacht persoon

Vorige week vond ik het landschap onderweg zo mooi dat ik de auto in de berm zette en uitstapte om wat foto’s te maken. Achter mij kwam een koppel schapen blatend aanrennen, vermoedelijk hoopten zij op brokken. Bij de boer waar ik 5 minuten later in de keuken zat, trilde de telefoon op tafel. Het WhatsApp bericht meldde: ‘Ze zijn foto’s aan het maken hier, is dat wel zuivere koffie?’ Ik was dus gesignaleerd en meteen was de hele buurt op de hoogte gebracht van een mogelijk verdacht persoon en bijbehorende verdachte activiteiten.

Soms vind ik het landschap zo mooi dat ik onderweg stop om een foto te maken. - Foto's: Margreet Welink

Soms vind ik het landschap zo mooi dat ik onderweg stop om een foto te maken. – Foto’s: Margreet Welink

Gewaarschuwd mens telt voor 2

Wij lachten er hartelijk om, maar de aanleiding was helaas een stuk minder geestig. Die buurt-app was er namelijk niet voor niets gekomen. Nadat er bij 1 bedrijf in korte tijd een paar keer was ingebroken, besloten de bewoners de boel beter in de gaten te houden. Ze maakten een groeps-app aan en informeerden elkaar als ze iets afwijkends zagen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor 2.

Bij het parkeren in de berm kwam een koppelje schapen blatend aanrennen in de hoop dat ik brokken had.

Bij het parkeren in de berm kwam een koppelje schapen blatend aanrennen in de hoop dat ik brokken had.

Inbraakgevoeligheid bedrijf

Veel boeren zijn zich niet zo van bewust van de inbraakgevoeligheid van hun bedrijf. Ze zijn vaak achter op het land bezig en intussen staan deuren van stal, loods, schuur en woonhuis vaak open. Het is immers ontzettend onhandig om die elke keer achter je op slot te doen als je er om de haverklap binnen moet zijn. En trouwens, welke boef gaat er nou helemaal de rimboe in om in te breken?

Vooral de donkere wintermaanden zijn populair. Landelijk nemen dan de inbraakcijfers enorm toe, maar in kleine dorpen en achterafgebieden, gaat het nog veel harder

Dat zijn er dus meer dan gedacht. Keiharde boerderijcijfers zijn er niet omdat het specifieke boerengebied zich lastig laat definiëren. Maar de politie merkt al jaren dat boevenbendes zich meer en meer verplaatsen naar dunbevolkte gebieden. Niet alleen voor de productie van drugs, maar ook om er proletarisch te winkelen. Vooral de donkere wintermaanden zijn populair. Landelijk nemen dan de inbraakcijfers enorm toe, maar in kleine dorpen en achterafgebieden, gaat het nog veel harder. Dieven kunnen er ongezien hun gang gaan, bewoners zitten binnen in de keuken en zien niet wie er achter op het donkere erf rond loert.

Animo jattend bezoek verminderen

De deuren moeten dus wel degelijk op slot, zeker deze tijd van het jaar. Ook de trekker moet op slot en raampjes van loodsen moeten dicht. Grote lampen met een bewegingssensor, een blaffende waakhond, desnoods een camera, kunnen de animo van jattend bezoek verminderen. En die buurt-app dus. Hoe meer alerte mensen, hoe beter. Het werkt goed zo, blijkt uit onderzoek. Ik ondervond het ook persoonlijk.

Beheer
WP Admin