Foto: Twan Wiermans VarkensFoto

Livar breidt uit met bedrijf voor 1.100 varkens

De markt voor varkensvleesconcepten is goed. Dit biedt de Limburgse varkensvleesketen Livar mogelijkheden om op te schalen. In Meerlo arriveerden afgelopen week de eerste biggen op het nieuwe vleesvarkensbedrijf.

 • Livar telt 10 varkensbedrijven waar Livar-vlees met het 3 sterren Beter Leven-keurmerk geproduceerd wordt. Livar-vlees wordt verkocht aan slagers en horeca. Frank de Rond, algemeen directeur, merkt dat er meer vraag is naar vlees met een verhaal, ondanks dat de horeca momenteel op een lager pitje staat door de corona-uitbraak. - Foto's: Twan Wiermans

  Livar telt 10 varkensbedrijven waar Livar-vlees met het 3 sterren Beter Leven-keurmerk geproduceerd wordt. Livar-vlees wordt verkocht aan slagers en horeca. Frank de Rond, algemeen directeur, merkt dat er meer vraag is naar vlees met een verhaal, ondanks dat de horeca momenteel op een lager pitje staat door de corona-uitbraak. – Foto’s: Twan Wiermans

 • Op het nieuwe bedrijf in Meerlo zijn de oude stallen gesloopt en zijn er 2 identieke stallen en een loods voor de opslag van stro en vaste mest gerealiseerd. Bij de komst van de eerste varkens leggen bouwvakkers nog de laatste hand aan loods en stallen.

  Op het nieuwe bedrijf in Meerlo zijn de oude stallen gesloopt en zijn er 2 identieke stallen en een loods voor de opslag van stro en vaste mest gerealiseerd. Bij de komst van de eerste varkens leggen bouwvakkers nog de laatste hand aan loods en stallen.

 • De varkens hebben binnen 1,3m2 ruimte. De hokken zijn verdeeld in een liggedeelte dat automatisch ingestrooid wordt met gehakseld stro, een vreet- en drinkruimte en een uitloop.

  De varkens hebben binnen 1,3m2 ruimte. De hokken zijn verdeeld in een liggedeelte dat automatisch ingestrooid wordt met gehakseld stro, een vreet- en drinkruimte en een uitloop.

 • Het voergedeelte is uitgevoerd met meerdere voer- en drinkbakken zodat er geen onderlinge verdringing is.

  Het voergedeelte is uitgevoerd met meerdere voer- en drinkbakken zodat er geen onderlinge verdringing is.

 • De vaste mest wordt afgevoerd via een mestschuif onder de roosters. Vanaf de dichte vloer lopen de varkens zelf de stromest onder de roosters.

  De vaste mest wordt afgevoerd via een mestschuif onder de roosters. Vanaf de dichte vloer lopen de varkens zelf de stromest onder de roosters.

 • Aan de voorzijde van de stal komt de mestschuif uit op een afvoerband die de mest naar de loods brengt.

  Aan de voorzijde van de stal komt de mestschuif uit op een afvoerband die de mest naar de loods brengt.

 • De mest komt rechtsachter in de loods naar boven. De vloer moet nog gestort worden.

  De mest komt rechtsachter in de loods naar boven. De vloer moet nog gestort worden.

 • De stallen zijn zo gebouwd dat de uitloop op het noorden ligt zodat de varkens zoveel mogelijk schaduw hebben.

  De stallen zijn zo gebouwd dat de uitloop op het noorden ligt zodat de varkens zoveel mogelijk schaduw hebben.

 • De gevel aan de noordkant is uitgevoerd met lichtplaten met daarboven ventilatiegordijn. Zo is er volop natuurlijk licht in de stal.

  De gevel aan de noordkant is uitgevoerd met lichtplaten met daarboven ventilatiegordijn. Zo is er volop natuurlijk licht in de stal.

 • Instrooien gebeurt automatisch via een transportkettingsysteem. Boven elk hok komt een dosatorbakje in de buis waaruit meerdere keren per dag gehakseld stro valt.

  Instrooien gebeurt automatisch via een transportkettingsysteem. Boven elk hok komt een dosatorbakje in de buis waaruit meerdere keren per dag gehakseld stro valt.

 • De dosatorbakjes moeten nog gemonteerd worden.

  De dosatorbakjes moeten nog gemonteerd worden.

 • De luchtinlaat loopt via computergestuurde inlaatventielen waarbij de lucht via de centrale gang de hokken in gaat.

  De luchtinlaat loopt via computergestuurde inlaatventielen waarbij de lucht via de centrale gang de hokken in gaat.

Beheer
WP Admin