Beregenen van perenbomen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Limburgse fruitteler mag minder beregenen

Fruit- en groentetelers in Limburg mogen niet meer 24 uur per dag oppervlaktewater gebruiken om te beregenen. Dat heeft het waterschap Limburg besloten om voldoende water in de beken te houden.

Zogeheten ‘kapitaalintensieve teelten’ zoals fruitteelt en groenteteelt worden tot nu 24 uur per dag beregend, vanaf 5 augustus 12.00 uur wordt dat beperkt tot fruitteelt alleen overdag – in verband met het voorkomen van verbrandingsschade – en de overige teelten alleen tussen 20.00 en 10.00 uur. De beperking op het beregeningsverbod geldt voor de beken en zijrivieren van de Maas.

Extra water uit Kanaal Wessem-Nederweert

Waterschap Limburg gaat extra water uit het Kanaal Wessem-Nederweert halen om droogval van bekenstelsels in de provincie te voorkomen. Het schap haalt met een pomp 400 liter water per seconde extra uit het kanaal. Een deel van dat water is voor het Brabantse schap Aa en Maas, de rest gaat naar het bekenstelsel. Zodoende hoopt het schap dat de beken blijven stromen. Beken herbergen meestal bijzondere flora en fauna, die afhankelijk zijn van stromend water.

Beheer
WP Admin