AlgemeenOpinie

Levensgeschiedenis van een stripmaker

De biografie van Herman Roozen. Leesvoer om eens lekker voor te gaan zitten.

Ik ben er maar druk mee, met de expositie ‘40 jaar Opa’ in het Fries Landbouwmuseum. Eerst in het archief duiken voor spullen die tentoongesteld kunnen worden. Daarna nog een tekening maken als aankondiging. Vervolgens vroeg het museum om een foto. Gelukkig had ik nog een aardig kiekje in iPhoto, dat ik met behulp van het nodige fotogereedschap tot een acceptabele verschijning kon omsmeden. Maar toen kwamen ze met het klapstuk: of ik een biografie van mezelf wilde schrijven. De eerste – met veel moeite uitgewrongen – versie bleek te kort. Het mocht wel wat uitgebreider. Dus ik heb even alle schroom opzij gezet en voluit de loftrompet geblazen. Hier volgt het eindresultaat.

Vόόr de strips

Herman Roozen (1966) maakt zijn hele leven al stripverhalen, maar is pas sinds 2003 professioneel stripmaker. Daarvóór was hij achtereenvolgens leerling (1971-1984), student (Veehouderij, 1984-1988), dienstplichtig soldaat (1988-1989), wederom student (Kennistechnologie, 1989-1993) en werknemer (1993-2003).

Eerste strip

De diverse publicaties in diverse schoolkranten niet meegerekend debuteert Herman al in 1988 met de strookstrip De Morinel in Ons Platteland, het weekblad van de CBTB (Christelijke Boeren- en Tuindersbond). De strip stopt na zes jaar, omdat het blad stopt. Daarna maakt Herman nog een paar jaar strips en cartoons voor andere landbouwbladen.

Opa-strip in kleur

In 2004 neemt hij de wekelijkse strippagina Opa in Boerderij over van Henk Groeneveld. De strip verschijnt vanaf dat moment in kleur. Hermans eigen boerenachtergrond komt hem bij het bedenken van de scenario’s goed van pas. Inmiddels zijn er twee stripalbums verschenen met de door Herman geschreven en getekende afleveringen. Naast de wekelijkse strip (be)tekent Herman ook stickers, T-shirts, kleurplaten, kalenderplaten en zelfs een garagedeur met Opa.

Nog meer

Maar Opa is niet de enige strip. In 2007 staat Hermans strip Eefenement een jaar lang dagelijks in het AD. In 2008 verschijnen alle afleveringen in het boek Je Eeft maar 1 keer. Ook van de strip Kukel en Kakel in het vakblad Pluimveehouderij verscheen een boek: 1 Ei is geen ei. In 2010 verschijnt Hermans eerste lange stripverhaal Uuterwaerdt, getekend door Daniel van den Broek, in 11 delen in het stripblad Eppo, in 2011 gevolgd door een tweede. Daarnaast werkt hij als schrijver mee aan onder meer de stripreeksen Donald Duck, Jan, Jans en de kinderen, Dirkjan, Rembrandt, Eppo en De Ruyter.
Het blijft niet bij stripverhalen. Herman schrijft ook regelmatig scènes voor de Nederlandse poppen en karakters van Sesamstraat. Momenteel werkt hij aan zijn eerste filmscript: De Ruyter, gebaseerd op de gelijknamige stripreeks.

En nog veel meer

Herman is lid van de Vereniging Oost-Indische Inkt Compagnie en bestuurslid van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers. Herman woont en werkt in Assen en vult zijn tijd met zijn gezin, zijn stripmaaksels en zijn verzameling bord- en kaartspellen. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.

Geen woord van gelogen. Ik ga er bijna van blozen. Vanaf 11 september kunt u in het Fries Landbouwmuseum zien of ze deze tekst integraal hebben overgenomen. Ach, en als u daar toch bent, bekijk dan even meteen de expositie ‘40 jaar Opa’.

Beheer
WP Admin