Foto's: Michel Velderman MechanisatieFoto

Leuke primeurs op relaxte landbouwbeurs in Leeuwarden

Van woensdag 7 tot en met vrijdag 9 december was er de landbouwbeurs in Leeuwarden. Boerderij liep een rondje over deze rustige show. Met enkele leuke blikvangers, zoals nieuws bij Zonna, Deutz-Fahr en Groenoord.

De landbouwbeurs in Leeuwarden is een beurs die zich vooral richt op de provincie Friesland. En dat betekent dat de meeste standhouders focussen op de melkveehouderij. Standhouders die zich richten op de akkerbouw, zijn op één hand te tellen.

Tekst gaat door onder foto

Op de stand van Martien Visser was deze grote JCB TM420S-knikbestuurde verreiker te zien. Daaronder heel brede Vredestein Flotation-banden in de maat 650/65 R25.5.
Op de stand van Martien Visser was deze grote JCB TM420S-knikbestuurde verreiker te zien. Daaronder heel brede Vredestein Flotation-banden in de maat 650/65 R25.5.

De vloer was mooi gevuld door de lokale dealers van trekkers, machines, melktechniek en stalinrichting. En er waren aanverwante bedrijven zoals verzekeraars, banken en meer dienstverleners. Echt veel aanloop was er de eerste dag – de woensdag – zeker niet. De tweede dag was het een stuk drukker, en standhouders hadden de hele dag volk over de vloer. Een kleine fotoreportage met enkele leuke primeurs.

Kröger toont de Agroliner TAW20-silagewagen met besturing op beide assen van het tandemstel. De silagewagen kan zowel volgend als in hondengang de trekker of de hakselaar volgen. Aan boord zit de zogenoemde EAMS-besturing van Scharmüller, een slim systeem waar geen stuurstangen of potmeters meer aan te pas komen. Ook is deze silagewagen uitgerust met een Topcon-weegsysteem en een hydraulisch afdeksysteem van Kröger.

De gezamenlijke Deutz-Fahr-dealers toonde een echte Nederlandse primeur. En dat was de nieuwe 6.4 serie.

Een blikvanger voor de veehouder is deze John Deere 6R150. Een trekker uit de nieuwste 6R-serie, inclusief voorlader en fronthef en frontaftakas. Binnenkort meer op Trekkeronline, waarin deze trekker meedoet in een groepstest.

Broekens had één van de grootste stands op de beurs, en is de leverancier in het Noorden van onder meer de merken New Holland en Krone. Op de stand was onder meer de nieuwe T7.290 HD te zien met de nieuwe Sidewinder-bediening.

Een typische machine voor de Friese regio is deze Stolpen-opraapwagen met achtwielig MWD-onderstel. De machine is hoofdzakelijk bedoeld voor zomerstalvoedering.

Imposant is de mobiele mestpomp Buffalo, die door importeur RosierGreidanus zelf wordt gebouwd. De pompset is draadloos te bedienen. Deze op de stand is verkocht aan loonbedrijf Hoekstra in Oosterzee.

Een bijzonderheid is de Sip-schudder met haaktanden, te zien op de stand van Zonna in Beilen. Sip toonde deze haaktanden op de Spider 100-schudder.

De gezamenlijke Fendt-dealers wisten deze nieuwe Fendt Vario 728 van de zevende generatie naar Leeuwarden te halen. De trekker trok veel bekijks. Hij won eerder dit jaar de Tractor Of The Year award.

Beheer
WP Admin