Lekker er tussenuit, dat doen we graag BoerenlevenAchtergrond

‘Lekker er tussenuit, dat doen we graag’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Erwin en Mariët Flinkert vertellen wat het voor hen betekent.

Erwin

We hadden hier varkens, maar ik wou graag koeien. Tien jaar geleden zijn we begonnen met melken. Ieder jaar vijf koeien er bij, nu hebben we er 83. Koeien waren mijn hobby, maar sinds twee jaar zijn ze de hoofdzaak geworden. Als ik geen monteur was geweest, was ik geen boer geworden, als boer moet je oplossingen vinden en dat leerde ik als monteur. Ik geniet van iedere dag, als ik in mijn busje rondrij en als ik in de stal ben.

Ik kijk hoe ik iets kan oplossen, zij roept help!

Om vijf uur staan we op. Ik ga dan koeien melken en voeren. Daarna ga ik douchen en ontbijten, rond half negen zit ik in de auto om melkmachines te repareren. Op zondag slaap ik wel eens een uurtje bij, daar voel ik me zo schuldig over dat ik stiekem wel eens een dutje heb gedaan in de paardentrailer in de schuur. Als ik een periode te weinig heb geslapen, vind ik mezelf weleens een stugge bok.

Een sterk punt van Mariët is haar enthousiasme. Met de kaas en de winkel, bijvoorbeeld. Dat vind ik mooi aan haar, ze gaat er echt voor. Met eten koken is ze minder enthousiast omdat dat altijd snel moet. Waar we in verschillen, is dat ik als er iets niet lukt, kijk hoe ik het kan oplossen, terwijl zij ‘help’ roept als er iets niet gaat zoals het moet.

Erwin (47) en Mariët (43) Flinkert-Donker hebben een bedrijf met 83 melkkoeien in Zuidwolde (Dr). Erwin is tevens melkmachinemonteur. Mariët maakt boerenkaas en is samen met een zuivelboerin eigenaar van streekproductenwinkel ‘De Boerenstreek’ in het dorp. Erwin en Mariët hebben drie kinderen: Gijs (17), Roos (16) en Lukas (12). - Foto: Ruud Ploeg

Erwin (47) en Mariët (43) Flinkert-Donker hebben een bedrijf met 83 melkkoeien in Zuidwolde (Dr). Erwin is tevens melkmachinemonteur. Mariët maakt boerenkaas en is samen met een zuivelboerin eigenaar van streekproductenwinkel ‘De Boerenstreek’ in het dorp. Erwin en Mariët hebben drie kinderen: Gijs (17), Roos (16) en Lukas (12). – Foto: Ruud Ploeg

Sinds tien jaar gaan we met vakantie en ik besef dat dat toch wel goed is, een weekje er tussenuit. Dat de vakantie ons dit jaar door corona door de neus is geboord, vind ik jammer. We hadden een hotel in Oostenrijk geboekt, dat we hebben moeten annuleren. Het was misschien wel de laatste keer geweest dat alle kinderen mee zouden gaan. Ik verheugde me erop.

Op zondagmiddag gaan Mariët en ik samen ‘strünen’ door de omgeving

Ik reed vroeger pony, en Mariët ook. Mijn hobby is paarden fokken, alhoewel ik er wel wat te weinig tijd voor heb. Ieder jaar fok ik een veulen dat ik gelijk weer kan verkopen. Ik ben er trots op dat mijn fokproducten succesvol zijn in de springring.

Tijdens de lockdown vielen alle vergaderingen en bijeenkomsten uit. Ik was zo’n drie avonden per week weg en vond het eigenlijk wel aangenaam rustig om veel thuis te zijn. Op zondagmiddag gaan Mariët en ik samen een uur of vier, vijf ‘strünen’ door de omgeving. Lekker er tussenuit, dat doen we graag.

Mariët

Na mijn opleiding aan de Middelbare Landbouw School had ik heel verschillende banen. Mijn laatste baan was in een agrarische winkel. Ik ben ook vrachtwagenchauffeur geweest. Erwin vindt het helemaal niks, maar ik heb er nog steeds wat mee. Het is alleen niet te combineren met een boerderij en een gezin met drie kinderen.

Hij is creatief, maar doet niks in de huishouding

Vijf jaar geleden ben ik kaas gaan maken. Ik begon met een kleine winkel hier thuis, die al snel goed liep. In april ben ik samen met zuivelboerin Klara van den Bosch uit Balkbrug een streekproductenwinkel begonnen in het dorp. Na wat wikken en wegen hebben we het aangedurfd om de winkel in de lockdownperiode te openen. Dat pakte goed uit, mensen gingen juist toen graag naar een rustige winkel. Het loopt goed en dat is fijn. De ene week sta ik er twee en de andere week drie dagen. Ik ga dan om half acht weg en ben om zes uur thuis. Daarnaast verzorg ik de bestellingen, maak een à twee keer in de week kaas, doe de huishouding en ik kook. Erwin doet niks aan de huishouding.

We staan altijd vroeg op, maar slapen meestal wat te laat, een uur of elf. Erwin is de enige die zich er druk over maakt als hij overdag een uurtje gaat bijslapen. Ik vind het knap dat hij het bedrijf van niks heeft opgebouwd. Hij is creatief en weet altijd overal een oplossing voor te vinden. Hij ziet ook veel als hij bij andere boeren is. Een strijdpunt tussen ons is de was, hij laat een bult wasgoed in het hok achter waar ik later 20 sokken bij elkaar moet zoeken.

Als de kinderen groot genoeg zijn, willen we graag een camper aanschaffen

Door corona vielen in maart mijn volleybal en de toneelvereniging uit, en de vergaderingen in het dorpshuis gingen niet door. Maar het gaf rust om de avonden voor onszelf te hebben, we zijn ook graag thuis. Op zondag ontbijten we laat met het hele gezin. Dat vinden we allemaal gezellig, we eten dan uitgebreid met warme bolletjes terwijl de oudsten verhalen vertellen over de vorige avond. Op zondagmorgen ga ik graag hardlopen, en vaak maken we ’s middags samen een lange wandeling van 15 tot 20 kilometer.

Ieder jaar gaan we een week op vakantie. Als de kinderen groot genoeg zijn, willen we graag een camper aanschaffen en samen op de bonnefooi vertrekken, dat lijkt ons erg fijn.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 50 van dinsdag 8 september en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw.

Beheer
WP Admin