Avebe-lid Erik Emmens (l) en Avebe-CEO David Fousert tekenen het contract over groene-stroomcertificaten die Emmens gaat verkopen aan Avebe. - Foto: Avebe AkkerbouwNieuws

Leden Avebe kunnen stroomcertificaten verkopen aan coöperatie

Leden van Avebe die groene stroom opwekken, kunnen hun Garanties van Oorsprong (GvO) voortaan verkopen aan de coöperatie.

Het eerste contract daarvoor is maandag getekend door Avebe-CEO David Fousert en Avebe-lid Erik Emmens uit Zeijen.

Een GvO is een certificaat dat aantoont dat de bijbehorende elektriciteit duurzaam is opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen of windmolens. GvO’s zijn verhandelbaar. Producenten van groene elektriciteit kunnen hun GvO-certificaten verkopen aan bedrijven die hun stroomverbruik willen vergroenen.

Avebe wil dat, verduidelijkt Fousert. “Zo voldoen we aan de doelen in onze duurzaamheidsstrategie. We kopen al GvO’s aan op de markt, maar hoe mooi is het dat we ze nu ook van onze eigen leden betrekken? Een eerste stap is gemaakt en we hopen dat meer leden volgen.”

Verkoop stroom binnen coöperatie

Veel leden van Avebe hebben zonnepanelen op hun daken. Als ze groene stroom overhouden, kunnen ze die verkopen aan andere partijen. Avebe hield vorig jaar een enquête onder haar leden. Daaruit bleek dat er interesse is om de GvO’s te verkopen aan de eigen coöperatie. Volgens Avebe hebben meerdere leden aangeven dat te willen doen. Royal Avebe is een coöperatie van ruim 2.200 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland.

Beheer
WP Admin