AlgemeenNieuws

Lang niet iedereen heeft eHerkenning

Den Haag – Grofweg een op de drie boeren heeft nog geen eHerkenning aangevraagd bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Dit meldt de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken.

Met de digitale toegangssleutel eHerkenning kunnen ondernemers terecht bij elektronische diensten van overheidsinstellingen, waaronder mijn.rvo.nl, de opvolger van ‘Mijn dossier’. Vanaf 1 januari 2015 is inloggen niet meer mogelijk met de oude gebruikerscode en wachtwoord.

RVO.nl verwacht dat tussen de 56.000 en 68.000 relaties een eHerkenning moeten aanvragen. Om deze digitale toegangssleutel te kunnen gebruiken moet de ondernemer staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Er bestaan verschillende betrouwbaarheidsniveaus van eHerkenning, afhankelijk van de webdienst. Voor inloggen op mijn.rvo.nl moet de eHerkenning een betrouwbaarheidsniveau hebben van EH2+. De zes aanbieders van eHerkenning verwachten dat zij aan het eind van het jaar circa 40.000 digitale toegangscodes met een betrouwbaarheidsniveau van EH2+ hebben verkocht aan agrariërs.

RVO.nl houdt wel een slag om de arm bij de hierboven genoemde cijfers. Onduidelijk is nog hoeveel agrariërs exact een eHerkenning nodig hebben, omdat nog niet alle bedrijven staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen ook hun adviseur gemachtigd hebben. De adviseur heeft dan zelf een toegangscode aangevraagd. De noodzaak om exact vanaf 1 januari 2015 een nieuwe toegangscode te hebben geldt niet voor alle agrariërs. Pas wanneer ze moeten inloggen, bijvoorbeeld voor de ‘meitelling’, moeten ze beschikken over een eHerkenning. Desbetreffende ondernemers kunnen er dus voor kiezen om op een later moment de digitale sleutel aan te vragen.

Aanvankelijk wilde het ministerie van Economische Zaken eHerkenning vanaf 1 juli 2014 invoeren. Dit leidde tot protest. De invoerdatum werd toen een half jaar uitgesteld. RVO.nl gaat de laatste weken van dit jaar aandacht vragen voor eHerkenning middels advertenties in vakbladen.

Voor de aanschaf van een eHerkenningsmiddel is te kiezen uit meerdere erkende aanbieders: QuoVadis, Digidentity, CreAim, Connectis, KPN en Z login. Per aanbieder verschillen de kosten voor een eHerkenning per betrouwbaarheidsniveau. Boeren die de meitelling indienen, moeten minimaal middel EH2+ hebben. Bij QuoVadis kost dat per jaar €24,50 exclusief btw. Bij KPN is dat €40 per jaar exclusief btw en exclusief €30 eenmalige kosten. Grofweg zijn de kosten €20 tot €40 per jaar. Voorwaarden verschillen per aanbieder. Ook zijn er aanbieders die naast eenmalige ook doorlopende kosten rekenen.

Informatie over eHerkenning staat op sites als www.eherkenning.nl en www.rvo.nl/digitaal-indienen/eloket/inloggen-met-eherkenning. Voor uitwisseling van gegevens met RVO.nl is vaak een digitale handtekening nodig (TAN-code). Deze TAN-codes blijven bestaan. Met eHerkenning kan alleen ingelogd worden op een overheidssite.

Beheer
WP Admin