Landschappen: soms kiezen tussen grutto en vos. - Foto: Penn Communicatie AlgemeenNieuws

Landschappen: soms kiezen tussen grutto en vos

Bestrijding van de vos en andere roofdieren die weidevogels lastigvallen moet onder voorwaarden kunnen. Dat meldt LandschappenNL, koepelorganisatie van de provinciale landschappen en een van de grote terreinbeherende organisaties in Nederland.

De organisatie stelt op grond van de eigen database vast dat dit jaar en vorig jaar ruim een kwart van de gruttonesten verloren is gegaan door roofdieren. Het is in de natuur normaal dat het merendeel van eieren en kuikens verloren gaat door natuurlijke oorzaken, waaronder predatie. In een gezonde natuurlijke situatie kan de vogelpopulatie dat hebben, maar in Nederland is die niet aan de orde. “Helaas ontwikkelt de landbouw zich zo, dat er wel moet worden gekozen tussen kraai en grutto”, schrijft LandschappenNL in een reactie op berichten in de media en Kamervragen over hoge predatie bij weidevogels.

Voorwaarden

Bestrijding van vos en kraai, de belangrijkste belagers van weidevogels, zou wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Er zijn daarnaast inspanningen nodig van boeren en terreinbeheerders, het gebied moet minimaal honderd hectare zijn en er moet worden voldaan aan eisen ten aanzien van grondwater en rust. Ook zou het landschap in deze gebieden moeten worden opengehouden. Bij schieten op kraai en vos hoort dus ook: bomen en struiken weghakken. Anders heeft predatiebeheer geen zin, aldus LandschappenNL.

Beheer
WP Admin