Landbouworganisaties waarschuwen voor versplintering door EU-plannen
“Wij zijn geen nationale boeren, wij zijn Europese boeren – behandel ons ook zo.” Dat was de boodschap van grote Europese landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland, tijdens een protest, dinsdag, in Brussel. Ongeveer honderd actievoerders uit de landbouwsector verzamelden zich voor het gebouw van de Europese Commissie om zich uit te spreken tegen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
De hervorming maakt deel uit van het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de Europese Unie. De Europese Commissie wil daarin de twee pijlers van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid – inkomenssteun en plattelandsontwikkeling – samenvoegen en de uitvoering overlaten aan de lidstaten. Volgens boerenorganisaties leidt dit tot meer ongelijkheid tussen landen, minder Europese samenhang en grote onzekerheid voor boeren in heel Europa.
Daarnaast is er veel onduidelijkheid over hoe de financiering eruit gaat zien, en klagen de organisaties dat dit besluit is genomen zonder overleg met de boeren zelf. “Zonder duidelijkheid stort het GLB als een kaartenhuis in elkaar”, was de boodschap.
LTO roept op tot een sterke Europese begroting gezien het belang voor veiligheid en voedselzekerheid. Om daar aandacht voor te vragen nam LTO vandaag verschillende acties richting Den Haag en Brussel ⬇️https://t.co/ZYlgnqtbpb
— LTO Nederland (@LTONederland) May 20, 2025
‘Bied jonge boeren ondersteuning’
Ook Peter Meedendorp, voorzitter van CEJA (de Europese koepelorganisatie voor jonge boeren), spreekt zijn zorgen uit over de plannen. “Zonder garanties voor bestaande steun zoals inkomensondersteuning of investeringsfondsen geef je lidstaten geld mee, maar zonder boter bij de vis”, zegt hij. “Dat is zorgelijk.”
Hij vreest ook dat het beleid zal leiden tot versnippering en grote verschillen tussen landen, terwijl tegelijkertijd het budget voor boeren flink wordt gekort. “Juist nu de vergrijzing onder boeren toeneemt en er steeds minder jonge boeren zijn, moet de Commissie hen zekerheid en ondersteuning bieden”, stelt Meedendorp. “Jonge boeren hebben vaker moeite met financiering en toegang tot land. Met onduidelijk en concurrerend beleid maak je dat probleem alleen maar groter.”
Medeauteur: Huub Tholen
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.