AlgemeenNieuws

Landbouw winstmaker DuPont

Wilmington – DuPont heeft het afgelopen kwartaal twee keer zoveel winst geboekt als een jaar eerder. Het succes komt met name voort uit de landbouwdivisie die zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen maakt. Het is voor het eerst dat de landbouwdivisie het vierde kwartaal winst maakt.

De landbouwdivisie profiteert van de toenemende vraag naar voedsel in vooral Azië. De vraag stuwt inkomens van agrariërs. DuPont verkocht veel insecticiden in Latijns-Amerika, terwijl vroeger dan gewoon dochterbedrijf Pioneer Hi-Bred ook maiszaad werd verkocht aan boeren in Brazilië, de Verenigde Staten en Canada. Daarmee pakt de strategie van CEO Ellen Kullman goed uit. Kullman wil zich meer richten op de landbouw en werkt aan de afgeleide van de ‘performance chemicals’-divisie die onder meer ingrediënten voor koelmiddelen en verf maak.

De landbouwdivisie boekte in het vierde kwartaal een winst voor rente en belastingen van 88 miljoen dollar (64,4 miljoen euro), waar vorig jaar nog een verlies van 77 miljoen dollar werd opgetekend. De omzet steeg 18 procent tot 1,8 miljard dollar (1,3 miljard euro). Dat kwam vooral door een 14 procent groter volume. Op jaarbasis komt de landbouwdivisie op een omzet van 11,7 miljard dollar, een plus van 13 procent, terwijl de operationele winst toenam van 2,1 tot bijna 2,5 miljard dollar.

De divisie Nutrition & Health zag de winst over het hele jaar dalen van 319 naar 299 miljoen dollar terwijl de omzet 1 procent steeg tot 3,47 miljard. Onder de divisie valt onder meer de Deense enzymenproducent Danisco die DuPont in 2011 kocht voor meer dan 7 miljard dollar. De divisie Industrial Biosciences maakt zelf onder meer biobrandstoffen en premixen voor vee, en noteert een omzet van 1,2 miljard dollar (plus 4 procent), terwijl de winst uitkwam op 169 miljoen dollar, 7 miljoen meer dan een jaar eerder.

De onderneming maakte gelijktijdig met de financiële resultaten ook bekend voor 5 miljard dollar eigen aandelen terug in te kopen. Het aandeel ten opzichte van een jaar geleden bijna een kwart in waarde gestegen en het inkoopprogramma moet volgens Kullman worden vertaald als een teken dat het management veel vertrouwen heeft in het vergroten van aandeelhouderswaarde in de toekomst.

Beheer
WP Admin