AlgemeenAchtergrond

Landbouw mist iemand met gezag

Welke persoon of organisatie heeft nou de meest reële en gezaghebbende visie op de toekomst van de landbouw? Oei, moeilijke vraag, Niemand, zegt de grootste panelgroep.

Welke organisatie, instantie of persoon heeft in Nederland nou het meest echt een visie voor de landbouw? Dus een duidelijke, consistente en reële kijk op hoe de sector en de ondernemers daarin zich nu en in de toekomst moeten ontwikkelen. Die vraag kreeg het panel recentelijk voorgelegd. Met een hele reeks organisaties en partijen als mogelijke meerkeuzeantwoorden, met daarbij ook nog de mogelijkheid zelf iets of iemand anders in te vullen.

Wie heeft in deze tijden gezag en landbouwvisie?

Het leek mij een erg interessante vraag, zeker in deze tijd van grote tegenstellingen: naar wie kijkt de Nederlandse boer nou op? Wie heeft er in de landbouw nu gezag met zijn (toekomst)visie op deze sector?

Landbouwvisie wordt gemist

Het antwoord op bovenstaande vraag is ontnuchterend, als het panel een uitgangspunt is. De grootste groep (ongeveer een derde) zegt namelijk: ‘Niemand, er ís in Nederland geen gezaghebbende partij of persoon met een echte landbouwvisie’. En LTO dan?, zult u zeggen, of de verscheidene vakbonden? Of politieke partijen, zoals het CDA? Of het ‘landbouw’-ministerie ELI? Ze krijgen punten. LTO scoort dan nog het minst slecht, maar goed is anders met nog geen kwart van de stemmen. Verder is het kruimelwerk.
Lees over dit onderwerp alle details dinsdag 16 november op de panelpagina voorin Boerderij.

Iemand met breed erkend gezag ontbreekt

Conclusie: iemand tegen wie vrijwel alle boeren uit alle hoeken en sectoren opkijken, iemand met breed gezag voor zijn of haar landbouwvisie, die is er dus kennelijk niet. Het lijkt me toch een ontnuchterende uitkomst voor de diverse personen en organisaties die zichzelf wel zo zien.

Doe mee met het lezerspanel

Ook uw mening laten doorklinken? Word lid van het lezerspanel . Drie tot vier keer per maand krijgt u dan een vragenlijst per mail, die u per keer hoogstens enkele minuten tijd kost om in te vullen. Zo helpt u duidelijk te maken hoe agrarisch Nederland denkt over zaken die de boer aangaan.

Beheer
WP Admin