Landbouw is het afvoerputje in Den Haag AlgemeenOpinie

Landbouw is het afvoerputje in Den Haag

Zo, we hebben nu de vierde staatssecretaris voor Landbouw in 3 jaar tijd. In 2012 trad Henk Bleker af na de val van het kabinet, toen kwam Co Verdaas, daarna Sharon Dijksma en nu Martijn van Dam. Ze komen en gaan als asielzoekers. En ondertussen zijn de ambtenaren de baas.

Zo ver zijn we afgezakt in Den Haag. Destijds vond ik het wel goed dat het ministerie van Landbouw verdween. De natuur kreeg daar te veel macht en dat vertaalde zich beleid. Ik hoopte dat dit zou veranderen met een staatssecretaris op Economische Zaken.

Krachtige ministers

Dat is niet gebeurd. Met het ministerie is ook de status verdwenen. In het verleden hadden we krachtige ministers als Cees Veerman, die nationaal en internationaal meetelden. Nu hebben we in het buitenland een staatssecretaris, die zich minister mag noemen. Maar iedereen weet dat er geen ministerie achter staat.

(On)gewenste maatregelen

Nu dwarrelen de staatssecretarissen ook nog als vallende bladeren op het departement. Toegegeven, ik verwachtte weinig van Sharon Dijksma. Maar dat viel mee. Ze weet waar het over gaat, kijkt de sector recht in de ogen. Verkoopt gewenste en ongewenste maatregelen richting boeren en politiek. Ze is bovendien een ambassadeur voor de landbouw. In binnen- en buitenland zie je haar op de foto. Indien nodig met blokje kaas of een harinkje. Ik kreeg steeds meer waardering voor haar. Ze bestuurde krachtig en dat weet ook Den Haag. Toen Mansveld uit het kabinet viel, werd een krachtpatser gezocht om de problemen op te lossen. Het werd Dijksma.

Papadag

En nu krijgen we Martijn van Dam. Een techneut uit Eindhoven. Ik heb hem nog nooit over landbouw horen praten. Nou ja, over ritueel slachten. Hij was woordvoerder in de Tweede Kamer voor mediazaken, internet, buitenland en nu integratie van witte en zwarte Nederlanders. Geen enkele link met landbouw. Alleen dat hij op vrijdag een papadag heeft, hij werkt dan niet. Boeren hebben elke dag papadag en werken wel alle dagen.

Afvoerput

Een duidelijk bewijs dat ‘landbouw’ het afvoerputje is in Den Haag. Ze moeten iemand hebben en dan kijken ze wie aan de beurt is. Want Van Dam is de rechterhand van Diederik Samson. Weer een voorbijganger. Als hij goed en wel ingelezen is, is de regeerperiode afgelopen. De kans dat de PvdA weer in een regering komt is nihil. Fijn voor de ambtenaren, die nu nog meer dan in het verleden de vrije hand hebben om het beleid te bepalen.

Beheer
WP Admin