Premium
Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves AlgemeenColumn

‘Landbouw is bron van voedsel en werkgelegenheid’

Reacties

  1. Van “Je werk met paasie doen” en Wees je bewust van je crusiale rol” kan een boer niet leven. Alle mensen die via deze woorden voldoening uit hun werk krijgen, EISEN bovenal van d emaatschappij een voldoende inkomen om van te leven. Voor een boer blijkt dat kennelijk niet!! Want de maatschappij ziet de voedselproductie nog steeds als een tak van sport die volgens mijn eerste regel moet worden betaald. Lukt dit niet omdat de werkers ook betaalt willen worden net als die andere werknemers komt “Productieverplaatsing naar elders in beeld, hier hebben we de positieve gevolgen van gezien (Rijke Handel, Arme werknemers) en afgelopen 2 jaar Grondstoffen en onderdelen te kort. Het lijkt er op dat Brusselse burelen dit ook voor de voedselvoorziening willen gaan door drukken. Dit zal niet leiden tot meer werkgelegenheid, maar wel tot meer werkzoekenden uit arme landen.

  2. Rfc zal altijd zuivel verkopen aan nederlandse supermarkten, ook als buitenlandse kopers meer bieden. Maar stel dat een machtige koper uit zuid oost Azie de fabriek van Anker koopt en de hele productie van zuivel naar Azie verscheept.

  3. Beste Roel ik maak me vooral zorgen over de cultuurgrond momenteel liggen er zo veel claims op landbouwgrond dat we over enkele jaren niet 8.000 ha per jaar kwijtraken maar wellicht wordt dit 20.000ha per jaar. Jan Vullings heeft hier vorig jaar een artikel over geschreven. Er liggen nu en in de toekomst tot 2050 voor ongeveer 630.000ha claims op landbouwgrond. Dit is echter niet alleen in Nederland maar in heel veel landen. We hebben momenteel een energie probleem maar over 15 jaar hebben we ook een voedselprobleem. Voedsel zal alsmaar duurder worden en er zullen steeds meer mensen naar de voedselbank moeten. De overheid ziet of wil dit niet zien. Nee de overheid is niet te stoppen ze prutsen maar aan. Pas als het kalf verdronken is dempen ze de put.

  4. Boeren zijn zelf slachtoffer door het delen van informatie. Houdt die info voor jezelf. Stel je voor dat mc donalds een truuk heeft om hun bigmac goedkoper te produceren. Zouden ze dat verklappen aan de anderen?

  5. LLTB heeft samen de De Heus een tijd geleden een artikel geschreven in ons dagblad. Ze pleiten voor het behouden van een zo groot mogelijk volume in bijvoorbeeld de varkenshouderij. Dit is van zeer groot belang voor het verdienmodel van aanverwante bedrijven en onderwijsinstellingen. Deze bedrijven verdienen hun geld aan volume en het investeren van kapitaal en exporteren van kennis in/naar het buitenland, (productie verplaatsing). Deze ontwikkeling maakt onze concurrenten ijzer sterk en zorgt dat onze afzetmarkten verzadigd raken. Het zou goed zijn wanneer alle aanverwante bedrijven en onderwijsinstellingen een fonds creëren waaruit de boer betaald krijgt om het volume in de markt in stand te houden. De boer faciliteerd het verdienmodel van deze partijen en daar mag best iets tegen overstaan. Een vergelijkbaar systeem zoals de productschappen voorheen onderzoek financieren, met het verschil dat nu de boer betaald wordt voor zijn rol waar vanuit de markt geen vergoeding tegen overstaat. We produceren te slotte op een manier waar deze partijen optimaal rendement kunnen halen.

    Productieverplaatsing vindt plaats door kennisdeling en het investeren van kapitaal door Nederlandse aanverwante bedrijven in het buitenland dat verdient is bij de Nederlandse boer. Heeft weinig met politiek te maken.

    (voorbeeld, google: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland)

    (voorbeeld, google: Sector-Study-Pig-Chain-Argentina-2020) download het onderzoek.

Beheer
WP Admin