Premium
Er zijn particuliere initiatieven om tot een duurzamere vorm van landbouw te komen, waaronder Herenboeren, ook Land van Ons is zo’n coöperatie. - Foto: Van Assendelft Fotografie AlgemeenColumn

‘Land van Ons en duurzamer bodemgebruik’

Reacties

  1. Ik ben die initiatieven wel wat zat zo langzamerhand. Steeds weer staan ze in de agrarische bladen. Maar ik vind dat projecten de boeren een trap na geven.
    Als ze aan het woord zijn zegt men steevast dat het beter en duurzamer kan. En dat zullen zij de boeren wel even leren en laten zien. Bah ..ik krijg er geen goed gevoel van. Iets met ngo’s.

  2. Geef die wereldverbeteraars toch geen podium..het is weer de zoveelste zet om de sector weer in het kwaad daglicht te zetten…..

  3. Het probleem bij de introductie van Duurzame voedselproductie is tot nu toe gelegen in het feit dat de kosten, waarbij grondlasten de hoogste zijn, te dekken via de huidige prijzen. Zolang de projecten draaien op grond waarbij de aandeelhouders geen rente en aflossing verwachten, kan het snel concurreren met de gangbare landbouw, die zelf al niet mee kan komen met de wereldmarkt. Mijn verwachting is dan ook dat de huidige duurzaamheidseisen de zittende boeren weinig kans geven om tot een rendabele bedrijfsvoering te komen. Alle voorstanders van deze nieuwe landbouw hebben hun zinnen gezet op Robotisering en andere Big Data systemen. Zal technisch mogelijk zijn, maar vraagt grote investeringen en daarmee gepaard gaande onderhoudskosten. Software is beschermd en kan dan ook niet door anderen dan de leverancier worden onderhouden en verbetert. Monopoly!

  4. prima iniatief, en nog mooier als projecten een aantal jaren draaien en Jaap Benschop en Franke Remerie gaan eens rekenen. Gewoon simpel, hoeveel mensen kunnen wij jaarrond voeden van 1 ha. we hoeven dat aantal dan alleen maar te vermenigvuldigen met 9 miljard om te zie hoeveel ha we nodig hebben. Vooral ook goedkoop voedsel want ook de minderbedeelden willen we laten eten. Zullen we dat afspreken Jaap en Franke? Jullie willen tenslotte naar 300.000 ha om te beheren en dat is nogal wat. zijn we na 1,5 jaar al op 200 ha?

  5. Aan de andere kant bestaat er ook zoiets als wat ik zou willen noemen “Land van mij”. Die zoeken niet de media op voor aandacht, werven geen beleggers voor duurzaam beheer, maar voor duurzaam beleggen. Die beweging is veel groter, en er zijn boeren die er blij mee zijn omdat ze daarmee grond in gebruik kunnen krijgen die anders buiten bereik zou blijven. Maar wel tegen dermate hoge jaarlijkse kosten dat het alleen uit kan door maximaal in te zetten op intensivering.
    De diversiteit blijft groeien.

  6. Mooi deze ontwikkeling. Het is goed als leken die van alles vinden, zelf ook gaan boeren en kosten moeten gaan betalen.

Beheer
WP Admin