AkkerbouwFoto

Laatste boerenkolen op de schuit

Broek op Langedijk – Vollegrondsteler Peter Vroegop haalt de laatste boerenkool met de schuit van het land in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk.

Broek op Langedijk – Vollegrondsteler Peter Vroegop haalt de laatste boerenkool met de schuit van het land in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk. Hij vaart na de oogst langs de Oosterdijker poldermolen. ”Ik snijd de boerenkool zelf en verpak het voor dagverse verkoop in zakjes van 300 gram. De prijs is ongeveer 60 cent per zakje.” Vroegop klaagt niet over de prijs, maar die is wel eens beter geweest. ”De vraag neemt altijd toe bij vorst, en die hebben we deze winter niet gehad.” Hij oogst jaarlijks ongeveer 9.000 kilo boerenkool.

Foto Wick Natzijl

Den Haag – Met een portret van staatssecretaris Henk Bleker heeft Siegfried Woldhek de Inktspotprijs 2011 gewonnen, de jaarlijkse prijs voor de beste politieke spotprent van de Stichting Pers & Prent. De tekening verscheen in NRC Handelsblad. ”Ook al is één expliciete gebeurtenis, het natuurbeleid, de aanleiding voor deze tekening, het voelt meer als een totale typering van Henk Bleker”, vindt de jury.

Afbeelding ANP

Tjalleberd – De mestputten van melkveehouder Harm Klompmaker in het Friese Nieuwehorne zitten vol. Zijn vader Ids Klompmaker vervoert daarom mest naar een silo op een leegstaand bedrijf in Tjalleberd. Op die manier overbruggen ze de periode tot ze mest mogen uitrijden in februari.  ”We hebben de koeien afgelopen herfst vanwege het natte weer niet buiten gehad”, zegt Harm. ”Daarnaast is de veestapel uitgebreid van tachtig naar ruim honderd koeien.” Deze omstandigheden hebben ertoe geleid dat de mestkelders nu vol zitten.

Foto Alex de Haan

Beheer
WP Admin