Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in een eerder debat over het Landbouwakkoord. - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Laat het Landbouwakkoord niet over aan politici’

De ‘eindfase’ van het Landbouwakkoord moet leren of het Landbouwakkoord slaagt. Anders gaat de politiek ermee aan de slag en daar worden boeren ook niet blij van.

In elk debat in de Kamer wat raakt aan de landbouw, valt de term Landbouwakkoord. Gevolgd door de mededeling van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat hij daar lopende het proces geen uitspraken over doet.

Minister Adema kan desgevraagd alleen zeggen dat het proces naar een Landbouwakkoord in de ‘eindfase’ zit. Laura Bromet van GroenLinks ergert zich al weken aan het gebrek aan informatie over het proces, en vele boeren met haar. Als ze in het Tweede Kamergebouw LTO-voorzitter Sjaak van der Tak kort spreekt, zegt ze blij te zijn dat hij méér over het proces vertelt dan de minister zelf.

In 50 minuten de discussie van 50 jaar oplossen

Woensdagmiddag zat een groot deel van de landbouw-Kamerleden bij elkaar in Nieuwspoort om samen met supermarkten, verwerkers en boeren ‘in 50 minuten de discussie van 50 jaar op te lossen’, wat natuurlijk onmogelijk is. Het is immers de afgelopen 5 maanden ook niet gelukt.

Vorige week stond de ‘stand van zaken Landbouwakkoord’ op de agenda voor de ministerraad en deze week weer. Wat kan Adema deze week meer zeggen dan vorige week? “We zijn er nog niet, maar we zijn onderweg”? Dat zingt De Dijk in ieder geval, met de verwachting dat alles terecht komt. In het geval van het Landbouwakkoord is dat nog niet zo zeker.

De gemiddelde boer die het proces van het Landbouwakkoord zou willen volgen, is waarschijnlijk allang afgehaakt

De gemiddelde boer die het proces van het Landbouwakkoord zou willen volgen, is waarschijnlijk allang afgehaakt en wacht de uitkomsten af. De boer ploegt gewoon voort zolang hem niet anders wordt verteld, of begint het proces steeds meer te wantrouwen. Filmpjes van FDF-actieboeren dragen daaraan bij. Voorman Mark van den Oever vertrouwt vanaf begin af aan de andere belangenbehartigers niet. Hij strooit met verwijten in de richting van de onderhandelaars. Dit weekend zegt FDF-bestuurder Jos Ubels in een vlog tegen de onderhandelaars terecht: “Laat dan eens zien wat voor moois er uit dat akkoord komt! Dan kunnen ze het zelf beoordelen.”

De verwachting in de wandelgangen is inmiddels dat het akkoord voor boeren nu vooral meer zoet dan zuur zal bevatten. Dat is niet zo raar, want de doelen van het kabinet worden door boerenorganisaties als schier onmogelijk gezien. Sjaak van der Tak voert de druk nog maar even op door dat in de krant te herhalen.

De politiek kijkt tandeloos toe

Volgende week staat, als alles meezit, de laatste hoofdtafelsessie gepland. Alles met de nodige voorbehouden. En de politiek kijkt tandeloos toe. De Kamerleden uit de coalitie zeggen steeds ‘de broedende kip’ niet te willen storen. Oftewel: laat het proces z’n beloop, heb nog even geduld. Want anders moeten politici zich erover gaan buigen en wordt de kans op werkbaar beleid er niet groter op. ‘Je moet dit niet aan politici overlaten’, vindt een van die politici zelf.

Reacties

Beheer
WP Admin