Foto: Anne van der Woude AlgemeenNieuws

Kwart miljoen Europeanen wil hervorming landbouwbeleid

Ruim 250.000 Europese burgers en 600 milieuorganisaties en bedrijven hebben via de actie Living Land aan de Europese Commissie laten weten een grondige hervorming van het landbouwbeleid te willen.

Living Land, een initiatief van het Wereldnatuurfonds (WWF), Birdlife Europe en het European Environmental Bureau (EEB), wil een beleid dat het klimaat en milieu beschermt, fair is voor boeren en consumenten, en bijdraagt aan een gezonde en duurzame voedselproductie.

Volgens Pieter de Pous, beleidsdirecteur bij het EEB, is het landbouwbeleid van de Europese Unie het oudste, meest controversiële en minst effectieve gemeenschappelijke beleid. “Als de EU zichzelf opnieuw wil uitvinden, de grote uitdaging van klimaatverandering wil aankunnen, de ineenstorting van ecosystemen wil aanpakken en een kapot systeem van voedselproductie wil repareren, zijn hervormingen onvermijdelijk”, zegt hij.

Transitie naar duurzame landbouw

Ariel Brunner, hoofd beleid bij Birdlife Europe, zegt dat de bezorgdheid van burgers en organisaties de Europese Commissie het mandaat geeft een ambitieus nieuw beleid te formuleren, gericht op herstel van biodiversiteit. “Het is nu het moment om een transitie naar duurzame landbouw te starten.”

De Europese Commissie zal naar verwachting voor het einde van dit jaar informatie publiceren over de toekomst van het Europese landbouwbeleid. In 2021 moet een nieuw gezamenlijk landbouwbeleid (Common Agricultural Policy of CAP) geïmplementeerd zijn in alle lidstaten.

Beheer
WP Admin