Kalk en erachter de productie van nitraat, beide gebruikt als vulstof bij kunstmestfabriek Yara. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Yara gaat deel CO2-uitstoot onderzees opslaan

Kunstmestfabrikant Yara gaat vanaf 2026 een deel van de eigen CO2-uitstoot onderzees opslaan.

Van de uitstoot van 3,2 miljoen ton CO2 in het Zeeuwse Sluiskil gaat over enkele jaren 800.000 ton naar Noorwegen voor onderzeese opslag op kilometers diepte. Deze techniek is volgens het industriebedrijf goed voor de helft van de geplande CO2-reductie in 2030.

Met de investering is € 194 miljoen gemoeid. Het is voor het eerst dat afgevangen CO2 wordt verscheept naar een ander land om daar te worden opgeslagen.

Het afvangen van CO2 is niet onomstreden. Sommige wetenschappers zijn bang dat deze techniek gebruikt wordt als uitstel om niet van fossiele brandstoffen af te hoeven stappen. Het Noorse Yara ziet het zogeheten Carbon Capture & Storage (CCS) echter als ‘een belangrijk onderdeel’ van de Europese verduurzamingsplannen.

Yara grote uitstoter van CO2 en stikstof

Van de 3,2 miljoen ton CO2 die Yara in een normaal jaar uitstoot, wordt volgens de kunstmestproducent 1,4 miljoen ton gebruikt voor bijvoorbeeld bubbels in frisdrank en bier. Na het onderzees opslaan van 800.000 ton vanaf 2026 gaat nog 1 miljoen ton aan CO2 de lucht in. In 1990 stootte het bedrijf nog 5,2 miljoen ton CO2 uit in Sluiskil. Yara is daarnaast een grote uitstoter van stikstof.

Eerder dit jaar maakte demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bekend met een aantal van de grootste vervuilers eerste voorzichtige klimaatafspraken te hebben gemaakt. Hier hoorde ook Yara bij. Uiteindelijk wil Den Haag bindende afspraken met de sector.

Reacties

  1. De redactie van Boerderij zou er goed aan doen zich wat beter in te lichten over CO2. Het gas CO2 is het gas van het leven en het zijn de boeren (jullie lezers) die de wereld kunnen voeden juist door het omzetten van CO2. Kijk en luister naar : Professor William Happer IPA Lecture – The Crusade Against Carbon Dioxide – september 2023. Dit is een man die er verstand van heeft en het goed uit kan leggen.

Beheer
WP Admin