AlgemeenNieuws

K+S in 2014 terug op succeskoers

Kassel – Kali- en zoutconcern K+S heeft in 2014 weten te profiteren van het herstel van de kaliprijzen in de tweede helft van het jaar. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde jaarcijfers van het concern dat is opgenomen in de index DAX aan de Duitse beurs.

Tevens signaleert K+S een aanhoudend grote vraag naar meststoffen op de kernmarkten van het concern. De problemen waarmee de kunstmestfabrikant te maken kreeg door wijzigingen in de situatie bij de mededingers op de kalimarkt lijken daarmee van de baan.

Het resultaat voor belasting en rente (ebit) belandde aan de bovenkant van de prognose op €641 miljoen. Dat is nog wel iets onder dat van 2013, dat afgesloten werd met €656 miljoen, maar daar staat tegenover dat het vierde kwartaal afzonderlijk bekeken met een duidelijke verbetering kon worden afgerond. In deze periode verdiende het Duitse bedrijf €130 miljoen tegen €100 miljoen een jaar eerder. Het jaarresultaat ondervond tevens flinke steun van de gang van zaken in het zoutsegment De omzet was €3,82 miljard en bleef daarmee ook nog iets (€130 miljoen) achter bij 2013.

Voor het lopende jaar verwacht K+S een voortzetting van de positieve trend van het vierde kwartaal. De prognose voor het ebit-resultaat luidt €641 miljoen bij een licht stijgende omzet. Tegen de achtergrond van het herstel hervat het concern ook zijn dividendbeleid. Per aandeel wordt 90 cent uitgekeerd. Vorig jaar was dat wegens het slechte resultaat maar 25 cent.

Beheer
WP Admin