AkkerbouwNieuws

Kritiek plantaardige keuringsdiensten op vleesbrief

Emmeloord – De keuringsdiensten NAK en Naktuinbouw vinden dat de overheid de keuring van plantmateriaal over één kam scheert met de vleeskeuring. Staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ en minister Edith Schippers van Volksgezondheid meldden vorige week in een Kamerbrief dat de vleeskeuring een overheidstaak wordt.

In de brief staan enkele punten waar NAK en Naktuinbouw zich over verbazen. De brief is een reactie op het rapport ‘Risico’s in de vleesketen’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In dit rapport staat niets over de plantaardige keuringsdiensten.

Volgens de bewindslieden hebben andere landen kritiek op de Nederlandse overheid, omdat die keuringstaken delegeert aan private organisaties. NAK en Naktuinbouw weten niet welke signalen de bewindslieden hierover hebben opgevangen met betrekking tot plantaardige keuringen.

Verder wil Dijksma de voedselveiligheidsinspecties volledig onderbrengen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Maar bij de inspectie van plantaardige producten is dat al zo, melden NAK en Naktuinbouw. Ook belangenbehartigende organisaties willen de structuur van de plantaardige keuringsdiensten behouden. Ze vrezen kostenverhogingen en imagoschade, als de keuringen volledig bij de overheid komen.

Beheer
WP Admin