AlgemeenNieuws

Kritiek op GMO-beleid EU

Genève – Binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO maakt een serie landen zich grote zorgen over het EU-beleid voor genetisch gemodificeerde organismen (GMO).

De Europese Commissie stelde lidstaten recent voor de toelating voor de import van transgene gewassen weer over te laten aan de individuele landen. Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Paraguay en de VS denken dat dergelijk beleid indruist tegen WTO-regels.

De landen maakten hun zorgen bekend in een WTO-bijeenkomst over technische handelsbarrières. Ze eisen dat de EU een beleidswijziging meldt maakt bij een speciale commissie die kijkt naar sanitaire-en fytosanitaire zaken. Volgens het voorstel van de Commissie blijft de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa gewassen beoordelen. Maar landen krijgen volgens de Commissie echter het recht het gewas toch te weren, ook op niet-wetenschappelijke gronden.

Binnen het Europees Parlement hebben zowel de commissies voor milieu (ComEnvi) en landbouw (ComAgri) zich kritisch uitgelaten over het Commissie-voorstel, vooral omdat renationalisatie van het toelatingsbeleid van transgene gewassen het principe van de ‘single market’ ondermijnt.

Beheer
WP Admin