VarkensNieuws

Krimcrisis doorkruist hervatting Amerikaanse export varkensvlees Rusland

Moskou – Het bezoek van Nikolai Vlasov, de tweede man van de Russische veterinaire dienst en voedselwaakhond Rosselkhoznadzor aan de Verenigde staten is door de Amerikanen afgezegd.

Vlasov zou in Amerika de laatste details regelen om import van Amerikaans varkensvlees weer toe te staan. De Amerikaanse afzegging van het bezoek van Vlasov wordt ingegeven door de Russische bezetting van de Krim. Door deze stap van de Amerikanen lijkt het onwaarschijnlijk dat de export van varkensvlees vanuit Amerika richting Rusland op korte termijn weer op gang komt.

De ontwikkeling betekent een tegenvaller voor de Russische vleesindustrie, die hun hoop juist hadden gevestigd op de hervatting van de importen vanuit de VS. De bedoeling was dat vanaf 10 maart er weer Amerikaans, gegarandeerd ractopaminevrij varkensvlees naar Rusland zou kunnen worden geëxporteerd. De Russen hadden in eerste instantie twee bedrijven van het Smithfield-concern toestemming gegeven om weer te exporteren. Smithfield heeft veel tijd en energie gestoken in het opzetten van de door de Russen geëiste gegarandeerd ractopaminevrije productie van varkensvlees.

Ook de Europese commissie is nog steeds in gesprek met de Russische dienst Rosselkhoznadzor. Omdat de export van Europees varkensvlees naar Rusland gebeurt op basis van een Europees certificaat, ligt het voortouw in de onderhandelingen met de Russen over heropening van hun grens voor Europees varkensvlees bij de Europese Commissie. Pas als de gesprekken tussen de Commissie en de Russen definitief stranden, kunnen individuele lidstaten van de EU overgaan tot bilaterale gesprekken.

De situatie op de Krim en de ontwikkelingen maken voorspellingen voor de komende dagen zeer moeilijk.

Beheer
WP Admin