Foto: Lex Salverda PluimveeCommentaar

‘Kostprijs Beter Leven-kuikens’

Overstappen op productie voor het Beter Leven-keurmerk met één ster, of niet? Die vraag houdt veel vleeskuikenhouders bezig nu retailers hebben aangekondigd over twee jaar alleen nog sterrenvlees in het koelschap te leggen.

De gevolgen zijn voor ondernemers moeilijk te overzien. Hoeveel moet ik dan investeren en hoeveel moet ik voor mijn kuikens krijgen om de kosten terug te verdienen? Een deel van dat antwoord is beantwoord door Peter van Horne van Wageningen UR. Hij maakte een kostprijsvergelijking tussen Beter Leven-vleeskuikens met één ster en reguliere kuikens. Lees hier meer.

Van Horne zou de resultaten van zijn onderzoek begin deze maand presenteren op de Pluimveerelatiedag, maar die kon door de vogelgriepdreiging geen doorgang vinden. Veel andere bijeenkomsten zijn of worden op het laatste moment afgelast vanwege vogelgriep en/of corona. De horeca moest opnieuw vroeg de deuren sluiten. Wie had dat twee jaar geleden kunnen zien aankomen? Het illustreert hoe moeilijk het is om te voorspellen hoe de maatschappij en de economie er over enkele jaren voorstaat. “We moeten met 50% van de kennis 100% van de beslissingen nemen”, zei premier Rutte aan het begin van de coronacrises. Dat moeten vleeskuikenhouders nu ook doen.

Eisen Beter Leven-ster aangescherpt

Want wat te doen als de eisen voor één Beter Leven-ster straks worden aangescherpt? Dan moet er wellicht opnieuw investeringen worden gedaan. Terug naar regulier kan dan eigenlijk niet, want de investering voor de overdekte uitloop is dan al gedaan.

Gelukkig lijkt het erop dat retailers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en zich richten op een langetermijnrelatie met hun leveranciers. Ook de dreigende schaarste aan Beter Leven-kuikens kan de pluimveehouders helpen een redelijke vergoeding te bedingen, maar het blijft koffiedik kijken.

Voor de Pluimveerelatiedag is inmiddels een nieuwe datum vastgesteld: dinsdag 14 juni 2022.

Beheer
WP Admin