Naast hogere kosten voor bemesting en energie wijst de POC ook op andere kosten die flink toenemen, zoals bewaring. Foto: Fotostudio Atelier 68 AkkerbouwNieuws

Kostprijs aardappelen stijgt boven een kwartje

De kostprijs voor aardappelen geleverd eind juni stijgt tot boven een kwartje, stelt aardappelproducentenorganisatie POC.

Met name hogere kunstmestkosten en duurdere diesel en gas en stroom leiden tot hogere kosten in de aardappelteelt. In de berekening van de POC komt de kostprijs voor junilevering volgend jaar op € 0,254 per kilo aardappelen. “Een kwartje, dat vonden we vroeger een beste prijs. In 2022 is dat dus kostprijsniveau”, benadrukt POC-secretaris Johan van der Eijk.

Feit is dat de contractprijzen niet of nauwelijks stijgen

Langzaam maar zeker tikken alle kleine kostenposten toch door in de uiteindelijke kostprijs, aldus Van der Eijk. Alles bij elkaar zorgt dat voor een flinke impact op de kostprijs. En dan zijn de kosten voor beregening volgens hem nog niet meegenomen in deze berekening. Grootste probleem is dat de opbrengstprijzen de forse stijging van de kostprijs niet compenseren. “Feit is dat de contractprijzen niet of nauwelijks stijgen”, benadrukt Van der Eijk. “Als wij ons niet verenigen dan blijft dat zo”, waarschuwt hij.

Bewaarkosten

Naast hogere kosten voor bemesting en energie wijst de POC ook op andere kosten die flink toenemen. “Denk aan trekkers en machines (+15%) slijtdelen (+20%), maar ook bouwen (+20%) en repareren (+30%) van de bewaring wordt een stuk duurder. Dan kan een teler zeggen: ‘Ik heb al een bewaring en deze kosten heb ik niet’, maar uiteindelijk is deze wel een keer aan vervanging of renovatie toe. En dat moet door de teelt betaald worden”, rekent POC-bestuurslid Jacco de Graaf.

Voor aardappelen die in april worden afgeleverd berekent POC een kostprijs van € 0,236 per kilo. Daarmee ligt deze kostprijs 2,7 cent per kilo hoger dan een jaar geleden. Met name het wegvallen van kiemremmer Chloor IPC deed de bewaarkosten van aardappelen toen flink toenemen.

Beheer
WP Admin