Foto: Koos van der Spek VarkensFoto

Korrelmais combinen en malen op het land

Wiebe in ’t Hout liet deze week onder perfecte omstandigheden 28 hectare korrelmais combinen. De mais werd op het land gemalen en later ingekuild als CCM.

 • Wiebe in ’t Hout heeft samen met zijn zus Marijke Folkers in Veendam (Gr.) een gemengd bedrijf met akkerbouw, vleesvarkens en vleeskuikens. De akkerbouwtak is 310 hectare. Er zijn 12.500 vleesvarkens op twee locaties en 46.000 vleeskuikens. - Foto’s: Koos van der Spek

  Wiebe in ’t Hout heeft samen met zijn zus Marijke Folkers in Veendam (Gr.) een gemengd bedrijf met akkerbouw, vleesvarkens en vleeskuikens. De akkerbouwtak is 310 hectare. Er zijn 12.500 vleesvarkens op twee locaties en 46.000 vleeskuikens. – Foto’s: Koos van der Spek

 • Afgelopen dinsdag en woensdag (27 en 28 oktober) liet In ’t Hout 28 hectare korrelmais van de rassen Vitally en Megusto combinen. “De zon scheen en het waaide flink, ideale omstandigheden dus”, aldus In ’t Hout, die afgelopen zomer met stormschade kampte. “Op sommige percelen zagen we 50 tot 60 % plantuitval. We hebben 4 hectare voortijdig gehakseld”, aldus In ’t Hout.

  Afgelopen dinsdag en woensdag (27 en 28 oktober) liet In ’t Hout 28 hectare korrelmais van de rassen Vitally en Megusto combinen. “De zon scheen en het waaide flink, ideale omstandigheden dus”, aldus In ’t Hout, die afgelopen zomer met stormschade kampte. “Op sommige percelen zagen we 50 tot 60 % plantuitval. We hebben 4 hectare voortijdig gehakseld”, aldus In ’t Hout.

 • In ’t Hout laat het combinen en malen van de korrelmais al enige jaren over aan loonbedrijf Heinisch BRD uit het Duitse Haren. De korrelmais wordt op het land gemalen met een mobiele hamermolen. In ’t Hout heeft daar goede ervaringen mee. “De combine kan zo rechtstreeks in de hamermolen lossen. Malen op het erf is een stoffige bedoening.”

  In ’t Hout laat het combinen en malen van de korrelmais al enige jaren over aan loonbedrijf Heinisch BRD uit het Duitse Haren. De korrelmais wordt op het land gemalen met een mobiele hamermolen. In ’t Hout heeft daar goede ervaringen mee. “De combine kan zo rechtstreeks in de hamermolen lossen. Malen op het erf is een stoffige bedoening.”

 • De mobiele hamermolen wordt aangedreven door een 380 pk motor. In ’t Hout boert op zandgrond. Hij is goed te spreken over de opbrengst. “We zitten op de percelen zonder stormschade op 15 ton per hectare, met een drogestofpercentage van 60.” Vanwege de droogte was de opbrengst in 2019 met 11,5 ton per hectare beduidend lager.

  De mobiele hamermolen wordt aangedreven door een 380 pk motor. In ’t Hout boert op zandgrond. Hij is goed te spreken over de opbrengst. “We zitten op de percelen zonder stormschade op 15 ton per hectare, met een drogestofpercentage van 60.” Vanwege de droogte was de opbrengst in 2019 met 11,5 ton per hectare beduidend lager.

 • ForFarmers levert maiszaad bij In ’t Hout. De ondernemer gaat volgend jaar weer 30 tot 35 hectare korrelmais telen. “Een stevige plant en een dikke kolf geven de doorslag bij mijn rassenkeuze”, aldus In ’t Hout, die een jaar of 4 geleden een eigen rassenonderzoek deed, waarbij hij meerdere rassen met elkaar vergeleek.

  ForFarmers levert maiszaad bij In ’t Hout. De ondernemer gaat volgend jaar weer 30 tot 35 hectare korrelmais telen. “Een stevige plant en een dikke kolf geven de doorslag bij mijn rassenkeuze”, aldus In ’t Hout, die een jaar of 4 geleden een eigen rassenonderzoek deed, waarbij hij meerdere rassen met elkaar vergeleek.

 • De gemalen korrelmais wordt ingekuild als CCM en gebruikt als kwalitatief hoogwaardig varkensvoer van eigen land. In ’t Hout voert jaarrond 450 ton CCM. “Vanwege de stormschade van afgelopen zomer heb ik dit jaar niet voldoende en moet ik bijkopen.” Vanwege de droogte was dat vorig jaar rook het geval.

  De gemalen korrelmais wordt ingekuild als CCM en gebruikt als kwalitatief hoogwaardig varkensvoer van eigen land. In ’t Hout voert jaarrond 450 ton CCM. “Vanwege de stormschade van afgelopen zomer heb ik dit jaar niet voldoende en moet ik bijkopen.” Vanwege de droogte was dat vorig jaar rook het geval.

 • De gemalen korrelmais wordt met twee combinaties naar het erf gereden. “Het combinen en malen laten we over aan de loonwerker. We brengen het maismeel zelf naar huis en rijden zelf de bult aan”, aldus In ’t Hout.

  De gemalen korrelmais wordt met twee combinaties naar het erf gereden. “Het combinen en malen laten we over aan de loonwerker. We brengen het maismeel zelf naar huis en rijden zelf de bult aan”, aldus In ’t Hout.

 • De Duitse loonwerker is dinsdagochtend om 07.15 uur begonnen en werkte door tot ’s avonds 20.00 uur. Woensdag werd om 08.15 uur begonnen, waarna alle korrelmais om 15.00 uur van het land was.

  De Duitse loonwerker is dinsdagochtend om 07.15 uur begonnen en werkte door tot ’s avonds 20.00 uur. Woensdag werd om 08.15 uur begonnen, waarna alle korrelmais om 15.00 uur van het land was.

 • Het aanrijden van de CCM-kuilen gebeurt met een verreiker. Twee jaar geleden verkocht In ’t Hout 30 hectare korrelmais als snijmais. Hij verving de CCM in het rantsoen voor korrelmais en bierbostel.

  Het aanrijden van de CCM-kuilen gebeurt met een verreiker. Twee jaar geleden verkocht In ’t Hout 30 hectare korrelmais als snijmais. Hij verving de CCM in het rantsoen voor korrelmais en bierbostel.

Lees ook: Varkenshouder vervangt CCM door korrelmais en bierbostel

Beheer
WP Admin