AlgemeenNieuws

Koenders in mei naar Cuba

Voorburg – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt op 7 mei een bezoek aan Cuba. Hij meldde dat vrijdag na een gesprek met zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez.

Het was voor het eerst dat een Cubaanse minister Nederland bezoekt. Voor zijn bezoek aan Cuba is Koenders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Erna gaat hij door naar Guatemala en Mexico.

Koenders zei na afloop van een gesprek met Rodríguez dat Nederland en Cuba de samenwerking willen versterken op een aantal terreinen, waaronder handel, landbouw en toerisme. Ook op sportgebied wordt meer samengewerkt. Nederland gaat ook Cubaanse diplomaten trainen. Cuba is voor Nederland onder meer van belang omdat het via de Antillen een ‘Caribische buurman’ is.

Koenders wil verder helpen met een snelle beëindiging van het Amerikaanse embargo tegen Cuba. De VS en Cuba hebben na hervormingen in Cuba hun betrekkingen hersteld, maar het komt er nu volgens Koenders op aan dat de VS ook in de praktijk het embargo opheffen. Uiteindelijk is dat een besluit van de Amerikaanse president, maar druk van Nederland en andere EU-landen kunnen dat proces mogelijk versnellen, meent Koenders. Dat is ook in het belang van Europese bedrijven, omdat die soms ook getroffen worden door het Amerikaanse embargo.

Premier Mark Rutte sprak eerder deze maand in Panama voor het eerst met de Cubaanse president Raúl Castro. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, bezocht Cuba in januari vorig jaar.

De politieke hervormingen op Cuba maken ook de weg vrij voor een handelsmissie onder leiding van minister Lillianne Ploumen (Buitenlandse Handel), begin volgend jaar. Nederland is een van de grootste Europese handelspartners van Cuba.

,,De economie van Cuba is volop in beweging. Voor Nederland is dit het moment om te komen tot een volwaardige handelsrelatie met Cuba”, aldus Ploumen. Nederlandse ondernemingen die voor het eerst aan Cuba gaan leveren, krijgen nu ook ondersteuning van de Nederlandse overheid.

Beheer
WP Admin