Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Knolselderij schoon afleveren

Knolselderij voor industriële verwerking wordt bij het laden gereinigd. De grond moet eruit en de wortels eraf. Deze lading Alicia gaat naar Duitsland. Een deel van de partij gaat ook naar Tsjechië.

 • Geleidelijk aan raken de bewaarschuren leeg. Akkerbouw- en loonbedrijf Van de Velde in Noordwelle (Zld.) levert knolselderij aan handelsbedrijf Liedo uit Roosendaal. Dagelijks komen er wel één of twee vrachtwagens laden. - Foto's: Anton Dingemanse

  Geleidelijk aan raken de bewaarschuren leeg. Akkerbouw- en loonbedrijf Van de Velde in Noordwelle (Zld.) levert knolselderij aan handelsbedrijf Liedo uit Roosendaal. Dagelijks komen er wel één of twee vrachtwagens laden. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Een vrachtwagen met bestemming Duitsland is bijna vol en kan op weg naar de verwerker.

  Een vrachtwagen met bestemming Duitsland is bijna vol en kan op weg naar de verwerker.

 • Deze knollen worden verwerkt en onder merknaam Veltmans door supermarktketen Lidl op de markt gebracht.

  Deze knollen worden verwerkt en onder merknaam Veltmans door supermarktketen Lidl op de markt gebracht.

 • Mits van een goed bewaarras en opgeslagen in een mechanische koeling kan knolselderij het jaar rond worden bewaard. De oogsten overlappen elkaar daarom vaak.

  Mits van een goed bewaarras en opgeslagen in een mechanische koeling kan knolselderij het jaar rond worden bewaard. De oogsten overlappen elkaar daarom vaak.

 • Voor de knollen geladen worden gaan ze eerst door de trommel van de tareermachine. Door het draaien en de spijlen van de trommel wordt grond-blad-en worteltarra verwijderd.
Van de Velde heeft binnen voldoende ruimte voor de reiniger. Dat werkt prettig bij vorst en regen.

  Voor de knollen geladen worden gaan ze eerst door de trommel van de tareermachine. Door het draaien en de spijlen van de trommel wordt grond-blad-en worteltarra verwijderd.
  Van de Velde heeft binnen voldoende ruimte voor de reiniger. Dat werkt prettig bij vorst en regen.

 • Aan de buitenkant van de trommel zijn messchrapers geplaatst die alles wat er nog aan wortel uitsteekt verwijderen. De schrapers houden meteen de spijlen van de trommel schoon.

  Aan de buitenkant van de trommel zijn messchrapers geplaatst die alles wat er nog aan wortel uitsteekt verwijderen. De schrapers houden meteen de spijlen van de trommel schoon.

 • Voordat de knollen op de opvoerband komen worden ze nog gelezen. Een resterende wortelpruik wordt er nog handmatig afgehakt. Zonder wortels kan de verwerker dun schillen, zodat er netto meer overblijft.

  Voordat de knollen op de opvoerband komen worden ze nog gelezen. Een resterende wortelpruik wordt er nog handmatig afgehakt. Zonder wortels kan de verwerker dun schillen, zodat er netto meer overblijft.

 • Teeltjaar 2017 was erg groeizaam voor de knolselderij zodat er nu een overschot is aan grove knollen, terwijl het aanbod van kleinere knollen voor de versmarkt gering is. Deze knollen zijn bestemd voor de industrie, die vraagt een goede homogene maat en een regelmatige vorm.

  Teeltjaar 2017 was erg groeizaam voor de knolselderij zodat er nu een overschot is aan grove knollen, terwijl het aanbod van kleinere knollen voor de versmarkt gering is. Deze knollen zijn bestemd voor de industrie, die vraagt een goede homogene maat en een regelmatige vorm.

Beheer
WP Admin