Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Knolselderij oogsten en afvoeren met overlaadwagen

Loonbedrijf Lokers uit het Brabantse Zevenbergen rooit de eigen teelt knolselderij voor directe levering aan Sweep.

Ondanks de natte omstandigheden blijft het veld mooi egaal achter na het rooien, met nauwelijks insporing.

Om de bodem zoveel mogelijk te sparen en de weg zo min mogelijk te besmeuren zet Lokers een overlaadwagen in. Hier lost de rooier in de overlaadwagen.

De overlaadwagen is een uitgediende Agrifac-rooier die nu gestript zijn carrière mag vervolgen in een nieuwe functie.

De knollen hebben een redelijke, niet te grote homogene maat. Ze zijn wel wat aangeladen met grond, maar dat is gezien de omstandigheden niet verwonderlijk.

De knol kan wel wat vorst hebben, maar dan valt het loof open. Bij de volgende vorst kan de knol inwendig bevriezen. De knol op deze foto heeft schade door wantsen, een probleem wat door wegvallen van middelen vaker zal gaan voorkomen.

De overlaadwagen laadt de vracht over in de Joskin-loopbodemwagen. Hiermee worden de knollen naar de verwerker gebracht. Deze nieuwe wagen wordt voor het eerst ingezet.

Deze Joskin Drakkar 7600/27D150 polyvalente uitdraaiwagen kan tot 5 meter hoog lossen. Door deze loshoogte kan de wagen direct in een vrachtwagen lossen.

Tegelijk met de bodem wordt het frontpaneel van de wagen naar achter mee genomen. De vracht kan dan snel gelost worden zonder dat er product terugrolt.

Met deze 6 rijer Holmer Light Trac die is omgebouwd voor knolselderij wordt de 4 hectare gerooid. Met deze machine uit 2017 oogst Lokers alleen knolselderij. - Foto's: Anton Dingemanse

Beheer
WP Admin